Umirovljenici prosvjedovali protiv predsjednika: “Koliko bakica treba skupiti da otjeramo jednog djeda?”

Josip Mihaljević
20. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Treći ponedjeljak zaredom, umirovljenice i umirovljenici Bjelorusije prosvjeduju protiv svog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Na prosvjedu je došlo i do sukoba s policijom koja je na umirovljenike ispalila suzavac.

prosvjed bjelorusija

Foto: Youtube screenshot

Umirovljenice i umirovljenici iz Minska, glavnoga grada Bjelorusije, treći ponedjeljak zaredom prosvjeduju protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, piše apnews.com. Tenzije i prosvjedi u Bjelorusiji traju već nekoliko mjeseci, građani su uvjereni da su nedavni izbori namješteni u korist dugogodišnjem predsjedniku.

Oko tri tisuće umirovljenika šetalo je kroz ulice Minska, noseći cvijeće i poruke predsjedniku da odstupi s dužnosti.

“Koliko bakica treba skupiti da otjeramo jednog djeda”, pisalo je na jednom transparentu.

Lukašenko ima 66 godina, a na vlasti je posljednjih 26 godina. Izbori su održani početkom kolovoza, a građani ne vjeruju službenim rezultatima koji pokazuju da je za Lukašenka glasalo čak 80 posto građana. Prosvjedi su od tada česta pojava u glavnom gradu Minsku, a nerijetko dolazi do sukoba s policijom, koja je i na umirovljenike pustila neugodan suzavac.

Na skupu su se okupili i umirovljenici koji su uz predsjednika Lukašenka, bilo ih je oko dvije tisuće. Lokalni mediji javljaju kako je dio njih autobusima došao u glavni grad kako bi mogli prosvjedovati te da su bili u vojničkim odorama.

Centar za ljudska prava iz Minska “Viasna” procjenjuje kako se na prosvjedu dan prije umirovljeničkog okupilo 50 tisuća građana, dok vlast tvrdi da ih nije bilo više od sedam tisuća.

Prema informacijama Viasne, od izbora do danas policija je uhitila gotovo 15 tisuća ljudi, a među njima je i 91 političkih zatvorenika.

prosvjed bjelorusija
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap