Umirovljenici od Vlade nisu dobili ništa: Mirovine su rasle točno onoliko koliko i inflacija

Jasmina Grgurić Zanze
19. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Vlada se hvali povećanjem mirovina u protekle tri godine mandata uoči izborne 2024. godine. I sami smo vrlo jednostavno izračunali da su mirovine u tom razdoblju rasle 25 posto. Međutim, jednako toliko iznosila je i inflacija pa hrvatski umirovljenici od Vlade zapravo nisu dobili ni centa više. Uz daljnje poskupljenje hrane, do idućeg će usklađivanja mirovina u konačnici biti u minusu.

kupovina stariji kolica

Veći dio prihoda građanima ode na hranu | Pexels

Da su mirovine rasle u posljednje tri godine HDZ-ova mandata premijer Andrej Plenković često ističe. Istina, mirovine su u tom razdoblju porasle ukupno 25 posto, što pokazuje i jednostavna računica temeljem podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Međutim, jednako toliko umirovljenicima je pojela inflacija.

Rast mirovina jednak inflaciji, uz daljnja poskupljenja

Najveći porast dogodio se upravo ove godine zbog rekordnih usklađivanja mirovina prema kretanju potrošačkih cijena i plaća, pri čemu je ono zadnje bilo u srpnju. Ipak, riječ je o zakonskoj mjeri, a ne dobroj volji Vlade. Kako je upravo inflacija u posljednje tri godine iznosila 25 posto, može se zaključiti da umirovljenici od Vlade zapravo nisu dobili ništa, jer su na nuli. I to negativnoj.

Krešimir Sever: Većina umirovljenika na hranu troši 60 posto mirovine

Naime, tu su i daljnja poskupljenja koja će se donekle izbalansirati tek novim usklađivanjem u siječnju, sa zakašnjelom isplatom najvjerojatnije tek u ožujku ili travnju. Dakle, umirovljenici će biti u minusu sve do idućeg usklađivanja, jer pola godine žive s mirovinama koje su usklađene s gospodarskim kretanjima u prethodnom polugodištu.

Prosječna mirovina za umirovljene prema općim propisima, bez isplata prema međunarodnim ugovorima, iznosi u studenom 508 eura. Prije tri godine, u studenom 2020. iznosila je 2.874 kuna, odnosno 381,6 eura. Razlika je to od 126,4 eura, što znači da je u mandatu ove Vlade prosječna mirovina rasla točno 24,9 posto.

Prema kalkulatoru inflacije Državnog zavoda za statistiku, inflacija od studenoga 2020. do studenoga ove godine iznosi 24,6 posto, dakle jednako koliko i rast mirovina.

Sever: Hrana je poskupjela čak više od 30 posto

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever kaže da građane najviše pogađa drastičan porast cijena hrane.

– U zadnje dvije godine hrana je poskupjela čak više od 30 posto. S obzirom da je i udio troška hrane najveći udio u mjesečnoj potrošnji u kućanstvu, to je i najsnažniji udar, rekao je Sever u vijesti.hrt.hr.

Uspoređujući cijene s drugim državama kazao je da je situacija vrlo teška jer su plaće, kako kaže, neizdrživo niske, a posebno mirovine, dok su istovremeno cijene čak i preskočile one neke prosječne u Europi i to u razvijenijim državama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap