Umirovljenici o naknadama u bankama: “Tjeraju te da digneš cijelu mirovinu, a to je nesigurno”

Josip Mihaljević
29. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Neke banke u Hrvatskoj su, da bi rasteretile gužve u poslovnicama, odlučile uvesti naknadu za podizanje gotovine na šalterima. One iznose od dvije do četiri kune po transakciji, a Hrvatska narodna banka ih je upozorila da time možebitno diskriminiraju ugrožene skupine građana kojima je to jedini poznat način podizanja gotovine.

umirovljenik

Foto: Unsplash

Zagrebačke umirovljenike smo danas pitali što misle o naknadama koje banke uvode za podizanje gotovine, u njihovom slučaju mirovine, na šalterima u poslovnicama. Podsjetimo, nekoliko banaka je odlučilo uvesti naknadu za tu uslugu, a Hrvatska narodna banka ih je upozorila da time možebitno diskriminiraju određene skupine građana, kazavši kako svi korisnici moraju imati barem jednu besplatnu metodu podizanja gotovine.

Pričali smo s nekoliko zagrebačkih umirovljenika kojima taj potez neće predstavljati prevelik problem jer već godinama koriste bankomate:

“Koliko sam shvatila nije da to banke rade zbog umirovljenika koji dižu mirovinu, nego ne vole gužve unutra. Ja koristim bankomat već deset godina, stvarno nije teško naučiti, a nije ni da su bankomati ovdje od jučer”, mišljenja je umirovljenica Anica koju smo sreli na Trgu bana Jelačića.

Na pitanje da nemaju svi umirovljenici bankomat blizu svojih domova, pogotovo oni koji žive u ruralnim područjima, promijenila je priču:

“Dobro, da, njima je teško znali oni na bankomat ili ne. Pa dobro, neka poslušaju banke tu uputu koju ste rekli da im je dala Hrvatska narodna banka i neka olakšaju ljudima”, kazala je Anica.

Umirovljenika u Hrvatskoj ima u dobi od kasnih 50-ih godina do stogodišnjaka, ne možemo baš od svakoga očekivati da se lako snađu s novim pravilima.

“Tjeraju te da podigneš cijelu mirovinu, a to je nesigurno”

Ne podižete mirovinu na bankomatu? Uskoro ćete sigurno početi!

Umirovljenik Branko s kojim smo pričali na Glavnom kolodvoru svoju mirovinu od 2.200 kuna ne podiže odjednom:

“Nikako odjednom. Imao sam jedno neugodno iskustvo prije par godina kada sam tri dana nakon podizanja čitave mirovine zagubio novčanik. Znate li vi kakva je to panika bila, pa ja ne bi preživio mjesec dana da mi jedna mirovina ne sjedne.

Od tada si svakih par dana uzimam po 100-200 kuna u gotovini i s tim raspolažem, a s ovom politikom banke to znači da bi mi za svako podizanje naplatili tu naknadu i sebi u džep strpali pedesetak mojih kuna”, komentirao je Branko.

Srećom, novčanik mu je pronašla susjeda ispred zgrade, no umirovljenicima se mogu i druge loše stvari dogoditi ako kod sebe drže cijelu mirovinu – recimo provale i krađe.

Branko nekad podiže novce na bankomatu, a nekad u poslovnici:

“Ovisi kako kada. Kada moram platiti račune i dići neki veći iznos obavezno odem u poslovnicu jer mi je to nekako sigurnije. A ako moram baš po 100 kuna, to je najlakše za podići na bankomatu”, zaključio je Branko.

Ima onih koji ne vjeruju bankomatima

HNB dao upozorenje bankama: "Naplata dizanja novca na šalteru ugrožava starije"

Srećom nisu sve banke uvele naknadu za podizanje gotovine na šalterima, pa tako ima i onih koji isključivo svoje mirovine dižu u poslovnicama.

“Znam se služiti bankomatom, ali po meni je to nesigurno. Nekad sve napišeš kako treba, a on ti vrati karticu van i napiše da je došlo do greške. Zato ja lijepo odem u poslovnicu i tamo nikad ne bude greške, a i nije mi problem pričekati desetak minuta da dođem na red”, kazala nam je umirovljenica Marija.

Slično misli i umirovljenik Andrija koji s mirovinom od 1.900 kuna sve detaljno planira:

“Imam malu mirovinu, tako da sve moram planirati. Gledam gdje su akcije i točno znam kada idem u koju trgovinu i što ću kupiti, nema mi druge. Zato kada isplaniram potrošnju, odem u banku i zatražim da mi daju točan iznos za stvari koje moram kupiti. Nema druge za nas umirovljenike”, rekao je Andrija.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap