Umirovljenici o HZMO-u: “To je sve napuhano, neuljudno. Nalaze su mi pobacali po stolu!”

Josip Mihaljević
21. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Prije desetak dana u Saboru je održano izvješće o radu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Situaciju otprilike poznajete – svaki drugi predmet rješava se izvan zakonski propisanog roka, a umirovljenici i do pola godine znaju čekati svoje prvo rješenje o mirovini. Pitali smo umirovljenike o iskustvima u HZMO-u, pogledajte što su odgovorili.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

U Saboru je prije deset dana održana rasprava o Izvješću rada HZMO-a za 2018. godinu. Osim prekasnog rješavanja zahtjeva za ostvarivanjem prava na mirovinu (rok je 60 dana), moglo se čuti i o drugim problemima. Primjerice, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja kazao je kako je na HZMO-u ukinuta prethodna kontrola kod izračuna mirovine, što rezultira time da 30 posto rješenja godišnje ide na doradu.

To otprilike znači da je potencijalno svako treće rješenje o mirovini jednostavno netočno i da se naknadno mora ispravljati. O tome smo upit poslali HZMO-u prije 10 dana i još nismo dobili odgovor.

Na našoj Facebook stranici smo pitali umirovljenike kakva su njihova iskustva u HZMO-u. Nismo ni mogli slutiti da će nezadovoljstvo biti toliko veliko. Brojni umirovljenici moraju proći kroz kalvariju kako bi dobili svoju prvu mirovinu, a tek manjina se javila i kazala kako je sve bilo u redu.

Umirovljenici popljuvali rad HZMO-a

hzmo Tvrtkova
Izvješće o radu HZMO-a: Čak 30 posto mirovina godišnje ide na doradu?

Od šezdesetak komentara smo odabrali ljude koji su se požalili na rad Zavoda za mirovinsko, a koji su uključivali razne probleme:

Bilo je onih koji misle drugačije

Na svu sreću postoje i ljudi koji su do mirovine došli bez ikakvih problema. Jedna gospođa je rekla da je čitav životni vijek radila kod jednog poslodavca koji je uredno plaćao doprinose, što je možda doprinijelo brzom rješavanju pregleda.

Prenosimo iskustva onih koji se u HZMO-u nisu opekli:

Copy link
Powered by Social Snap