Umirovljenici nezadovoljni radom Matice i Sindikata osnivaju svoju Koordinaciju?

Jasmina Grgurić Zanze
30. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Sindikat i Matica umirovljenika dvije su krovne predstavničke organizacije starijih građana u Hrvatskoj. Dok je Sindikat u smislu lobiranja za socijalna prava umirovljenika daleko aktivniji, Matica se više bavi revijalnim sadržajima. Nezadovoljni njihovim radom, umirovljenici Slavonije i Dalmacije pripremaju osnivanje vlastite koordinacije.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Umirovljeničke udruge širom Hrvatske, a osobito u Dalmaciji i Slavoniji, izrazito su nezadovoljne radom i odnosom Matice umirovljenika Hrvatske u Zagrebu prema svojim članovima, odnosno prema umirovljenicima u cjelini.

Nezadovoljstvo adresiraju ponajprije prema Višnji Fortuni, predsjednici Matice koja je na tu funkciju došla kao Bandićeva pročelnica za društvene djelatnosti, ali i Jasni Petrović, predsjednici Sindikata umirovljenika. Udruge umirovljenika najavljuju stoga osnivanje nove Koordinacije koja bi bila svojevrstan pandan Matici umirovljenika, piše Šibenski portal.

“Koga uopće taj sindikat predstavlja? U dogovoru s Vladom oni su formirali Nacionalno vijeće za umirovljenike, i u njega instalirali sebe. Znalce koji su bili u Vijeću, kao što je Željko Šemper, istisnuti su i iz NV-a, ali i iz upravnog vijeća Mirovinskog, Zdravstvenog i drugih institucija u kojima bi, po prirodi stvari, umirovljenici trebali biti zastupljeni”- napominje Mirko Radak, koordinator šibenske Udruge umirovljenika te najavljuje osnivanje nove Koordinacije umirovljeničkih udruga.

Matica i Sindikat pozivaju Vladu: "Više od 703 tisuće umirovljenika službeno su siromasi!"

Radak upozorava da je Matica umirovljenika gotovo nestala iz Slavonije, posebno iz njezinog istočnog dijela, a pogotovo iz Dalmacije. Danas od Zadra do Dubrovnika, kaže, nema ni 1.500 umirovljenika koji su članovi Matice. U Zadarskoj županiji nema nijednog, u Šibenskoj tek nešto u Vodicama, a u Splitsko-dalmatinskoj manje od tisuću, dok je Grad Split, koji broji 50 tisuća umirovljenika, apsolutno izvan Matice. Jednako je s Dubrovačko-neretvanskom županijom gdje je manje od tisuću umirovljenika u članstvu Matice. Situacija u istočnoj Slavoniji je još katastrofalnija.

“Stoga, već dugo tinja ideja da formiramo novu Koordinaciju umirovljeničkih udruga koja će biti svojevrstan pandan Matici. Nisam za mrvljenje umirovljeničkog tkiva, ali gospođe koje su preuzele funkcije u Matici zaslužuju da se formira novo tijelo i sutra eventualno nova Matica umirovljenika. To bi se trebalo dogoditi već početkom jeseni” – poručuje Radak za Šibenski.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap