Umirovljenici najviše rade u jednoj djelatnosti, traženi u tri županije!

Jasmina Grgurić Zanze
18. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska je na zadnji dan 2020. godine imala 13.226 umirovljenika u prijevremenoj i starosnoj mirovini, koji usto i rade do polovine radnog vremena. Gotovo petina njih izvor dodatne zarade u penziji pronašla je u jednoj djelatnosti, a radnici u mirovini najtraženiji su u tri županije.

Ilustracija: Rawpixel

Mogućnost rada do polovine punog radnog vremena, uz istovremeno primanje prijevremene ili starosne mirovine, na kraju 2020. godine koristilo je 13.226 umirovljenika. Brojka je iz mjeseca u mjesec u blagom, ali stalnom porastu, uz uobičajene oscilacije ovisno o potražnji na tržištu rada, a koja je najveća u vrijeme turističke sezone pa je za očekivati blagi sok već u predsezoni.

Trgovina okuplja dvije i pol tisuće umirovljenika

Muškaraca je gotovo dvostruko više, 8.381 umirovljenika naspram 4.845 umirovljenica. Gotovo petina svih zaposlenih pronašla se u jednoj djelatnosti – trgovini koja okuplja 2.535 umirovljenih radnika. Slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti sa 2.346 radnika. Treća najpoželjnija djelatnost za rad umirovljenika je prerađivačka industrija (1.826), dok se na četvrto mjesto smjestila građevina (1.450). Oko tisuću je još zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi te jednako toliko u administrativnim poslovima.

Kriza utječe i na umirovljenike koji rade: Čak ih je 600 ostalo bez posla!

Veliki pad zaposlenih umirovljenika bilježimo u uslužnim djelatnostima smještaja te pripreme i posluživanja hrane, gdje ih je trenutno manje od 500, za što je kriva pandemija. No, ta će brojka sigurno skočiti barem dvostruko kada krene predsezonsko otvaranje kafića, restorana, hotela… U prijevozu i skladištenju zaposleno je gotovo 800 umirovljenika.

Kada gledamo po županijama, uz Grad Zagreb, umirovljeni radnici najtraženiji su u njih tri. Prva je Primorsko-goranska sa 1.437 zaposlenih, zatim Splitsko-dalmatinska u kojoj ih je 1.323 te sa tisuću njih Istarska. Najviše penzionera radi pak u Zagrebu, preko četiri tisuće.

Radnika četiri puta više nego prije četiri godine

Prema zanimanjima, slika je ponešto drugačija pa tako među zaposlenima imamo najviše umirovljenih stručnjaka i znanstvenika, oko 2.600, zatim više od 2.200 čelnika, dužnosnika i direktora. Više od dvije tisuće je i inženjera i tehničara, iza njih dolaze uredski i šalterski službenici (1.500) a tek potom uslužna i trgovačka zanimanja (1.300). Jednako toliko je i zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji.

Da se trend rada u mirovini rapidno mijenja, govori i podatak Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da je 2017. radilo oko 3.500 umirovljenika. Oko tisuću više bilo ih je 2018. da bi brojka nakon zakonskog proširenja ovog prava 2019. skočila na 10.000 te i dalje raste.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap