Umirovljenici iz susjedne zemlje ostaju bez usklađivanja: 400 tisuća mirovina neće biti uvećano

Josip Mihaljević
12. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici iz susjedne BiH vrlo vjerojatno ostaju bez usklađivanja mirovina. U Hrvatskoj su temeljem usklađivanja rasle tek 0,56 posto.

bosna sarajevo

Foto: Unsplash

Nešto više od 400.000 umirovljenika u FBiH moglo bi ostati bez redovnog usklađivanja mirovina, piše avaz.ba.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika u FBiH Redžo Mehić kazao je za Avaz da je usklađivanje zakonska obaveza, i to svake godine 15. travnja. Međutim, od usklađivanja ove godine najvjerojatnije neće biti ništa jer je formula usklađivanja “zakazala”. Naime, njihov Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju propisuje da se usklađivanje vrši na osnovu realnog povećanja bruto društvenog proizvoda. Kako je to povećanje BDP-a izostalo, neće biti ni povećanja mirovina.

Mehić govori da je sada jedina šansa drugi parametar usklađivanja:

“Usklađivanje se vrši u visini zbroja 50 posto potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog BDP-a u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. Kao što znamo, stopa rasta realnog BDP-a za prošlu godinu bit će ispod nule. Stoga se i dovodi u pitanje usklađivanje penzija. (…)

Zakon nije predvidio mogućnost da se penzije mogu ostaviti na istom nivou ili smanjiti”, naglašava Mehić.

Premijer Fadil Novalić pokrenuo je određen mjere da se pronađe rješenje kako umirovljenici ne bi ostali bez usklađivanja.

“Barem neki postotak usklađivanja mora biti. Na tome rade i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Zavod PIO i očekujemo da će doći do rješenja. Uvjereni smo da je rastrcijena troškova života u prošloj godini bio značajan”, nastavlja Mehić za Avaz.

Inače, podaci pokazuju da su  najniže mirovine u FBiH od 2015. godine rasle za 56 maraka, a prosječna mirovina za 62 marke. U istom periodu potrošačka košarica poskupjela je za više od 200 maraka.

 

Umirovljenici iz susjedne zemlje ostaju bez usklađivanja: 400 tisuća mirovina neće biti uvećano
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap