Umirovljenici i stariji od 65 iduća tri mjeseca ne moraju plaćati račune

Jasmina Grgurić Zanze
17. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Grad Zagreb jučer je donio odluku o oslobađanju obaveze plaćanja računa naredna tri mjeseca za umirovljenike i osobe starije od 65 godina, kako bi se sačuvali od zaraze koronavirusom dok čekaju u redu na blagajnama. Kako starije osobe najčešće ne koriste uslugu internet bankarstva, na šalterima se u vrijeme isplata mirovina i dospijeća plaćanja računa stvaraju nepregledni redovi, što pogoduje širenju zaraze. Isti primjer počeli su slijediti i ostali gradovi, a u nekima se odgađa i isplata uskrsnica putem gradskih blagajni.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Zagrebački umirovljenici i osobe starije od 65 godina mogu odgoditi plaćanje računa za tri mjeseca. Odluku je donio Grad Zagreb kako bi se spriječile nepotrebne gužve na blagajnama u jeku epidemije koronavirusa. Mjera se odnosi na račune za usluge Zagrebačkog holdinga, Plinare, Vodoopskrbe i odvodnje, kao i one prema Gradu. Odgoda je moguća za tri mjeseca od datuma dospijeća istaknutog na uplatnicama. Zbog neplaćanja u navedenom roku neće biti obračunate zatezne kamate niti će se pokretati postupci ovrhe.

“Ovo vrijeme zahtijeva i tu vrstu odgovornosti, jer štiteći sebe štitimo svoje bližnje i vlastitu zajednicu. Zbog toga, uvažavajući ozbiljnost situacije, preporuke stručnjaka i cijeneći da danas moramo pokazati dodatnu socijalnu osjetljivost i solidarnost, donio sam odluku o produljenju roka za plaćanje mjesečnih naknada i usluga Zagrebačkom holdingu, Plinari, Vodoopskrbi i odvodnji te Gradu Zagrebu za najranjiviju skupinu sugrađana, za umirovljenike, odnosno one iznad 65 godina” – priopćio je jučer gradonačelnik Milan Bandić.

Pozivao je i sve druge pravne subjekte kao što su HEP i HEP-Toplinarstvo da reagiraju na isti način, jer je ovo vrijeme kada moramo pokazati “razumijevanje, empatiju i solidarnost”.

Zagrebački gradonačelnik stariju populaciju pozvao je da ne napušta svoje domove.

bozinovic
Ministar Božinović najavio ograničenje kretanja starijima

“Ostanite doma, pratite preporuke Stožera civilne zaštite, izbjegavajte nepotrebne izravne kontakte, oslonite se na pomoć bližnjih, prijatelja i susjeda. Naša je zadaća biti istinski servis, zbog čega ćemo vam sve komunalne usluge realizirati prema najvišim standardima, onako kako Zagrebu kao europskoj metropoli i priliči” – piše u Bandićevu priopćenju.

Slične mjere uvode i ostali gradovi, a danas je i Grad Sisak donio odluku da neće obračunavati kamate na dospjele račune kako građani više ne bi morali dolaziti na gradske blagajne i na taj način doprinostiti širenju zaraze koronavirusom. Također, odgođena je i podjela uskrsnica umirovljenicima, koje se također dijele putem gradskih blagajni. Slične mjere poduzeli su još neki gradovi i općine pa se nije od viška informirati na njihovim mrežnim stranicama ili putem telefona.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap