Umirovljenici i koronavirus: Trebaju li stariji i bolesni biti u strahu?

Jasmina Grgurić
6. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Zbog velikog interesa javnosti, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovije podatke u vezi koronavirusa. Osim broja oboljelih, tu su i savjeti kako se zaštititi. Uz pušače i djecu, kao rizične skupine navode se i osobe starije od 65 godina. Trebaju li stariji i bolesni doista strahovati od oboljenja i komplikacija koje mogu dovesti do smrti?

gripa

Foto: Unsplash

Prema posljednjim informacijama, broj oboljelih od koronavirusa je 28.355. Od bolesti je umrlo 565 osoba. Najnoviji su to podaci sa stranice Worldometers. U Hrvatskoj nema zaraženih, a broj oboljenih na području EU je 28. Nove brojke svaki dan u 15 sati možete doznati na stranicama Ministarstva zdravstva.

Rizične skupine su pušači, djeca i osobe starije od 65 godina. No, trebaju li one doista biti u strahu?

Starije i bolesne osobe ipak podložnije komplikacijama

Smrtnih slučajeva od ukupnog broja oboljelih je dva posto, oko 14 posto oboljelih je u kritičnom stanju (3.863 osoba), dok je 1.420 službeno oporavljenih. U početku se smatralo da od koronavirusa obolijevaju i umiru samo starije i bolesne osobe. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, srednja dob slučajeva zaraze izvan Kine je 45 godina, a kreće se u rasponu od 2 do 74 godine. Čak 71 posto oboljelih bili su muškarci.

operacija kirurg

Liječnik se vratio iz mirovine kako bi liječio zaražene pa se sam zarazio i umro

Oboljeti, dakle, može bilo tko bez obzira na dob, pri čemu su starije osobe te one s ugroženim imunosnim sustavom podložnije ozbiljnijem obolijevanju ako se zaraze koronavirusom, koji je u mnogočemu sličan gripi. Ozbiljnije komplikacije, koje mogu dovesti do smrti, imaju veću vjerojatnost kod starijih i bolesnih osoba, što ne mora biti slučaj, kao što ne mora biti da će na navedeno biti otporne mlađe i zdrave osobe.

Srednja dob prvih umrlih bila je 75 godina

Pacijent koji je 2. veljače umro na Filipinima imao je samo 44 godine. Kinez iz Wuhana u bolnicu je zaprimljen 25. siječnja jer je imao visoku temperaturu, kašalj i grlobolju. Ubrzo je razvio tešku upalu pluća. Posljednjih nekoliko dana bio je stabilno i pokazivao znakove poboljšanja, no stanje se opet pogoršalo i on je preminuo, piše Worldometers.info. Na intenzivnoj njezi našao se i mladi par u ranim 30-im godinama.

Kod prvih 17 smrtnih slučajeva radilo se pak o mnogo većoj srednjoj dobi koja je iznosila 75 godina, a raspon se kretao od 48 do 89 godina. Također, osobe starije od 70 godina puno su brže podlegle bolesti.

Na oprezu bi stoga trebale biti osobe svih dobnih skupina. Mjesta panici nema, a kao preventivne mjere savjetuje se pranje ruku, izbjegavanja kontakta s domaćim i divljim životinjama, koristiti maramice te u slučaju potrebe nositi masku i obratiti se liječniku.

Koronavirus (Ministarstvo zdravstva)