Umirovljenici gradonačelniku dostavili popis želja: Hoćemo financijsku podršku i tečajeve informatike!

Josip Mihaljević
11. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Udruga umirovljenika Delnice provela je kroz Program poticanja aktivnog starenja zanimljivu anketu među umirovljenicima, a zatim su rezultate predstavili gradonačelniku Vrbovskog. Hoće li im grad ispuniti želje?

umirovljenik iznenađenje

Foto: Unsplash

Predsjedništvo Koordinacije udruga umirovljenika Grada Vrbovskog, kojeg čine predsjednici pet lokalnih umirovljeničkih udruga s područja Grada, sastalo se s gradonačelnikom Vrbovskog Draženom Mufićem kako bi ga upoznali s aktivnostima udrugama, ali i kako bi mu predočili rezultate ankete koji otkrivaju umirovljeničke želje, piše novilist.hr.

Prosjek prihoda po kućanstvu iznosi do 4.500 kuna

Anketu je kroz Program poticanja aktivnog starenja provela Udruga umirovljenika Delnice na području Delnica i Gorskog kotara. O rezultatima ankete govorio je Juraj Šragalj, tajnik Udruge umirovljenika Vrbovsko-Lukovdol koji je i sam obavljao anketiranje. Cilj je, kaže, istražiti zadovoljstvo kvalitetom života umirovljenika u Gorskom kotaru, a obuhvatila je 15 umirovljenica i 15 umirovljenika.

Ljekovita pića iz Gorskog kotara kupuje i gradonačelnik Moskve

“Prosjek prihoda po kućanstvu iznosi do 4.500 kuna, a od 30 anketiranih, šestero ne mogu pokrivati mjesečne troškove života, dok ih 24 može. Anketa je pokazala da su rezultati zdravstvenog stanja 5,6 na skali od 1 do 10. Na pitanja koliko često anketirane osobe imaju kontakt s djecom, rodbinom i prijateljima koji žive izvan kućanstva – prije i poslije Covida-19 – odgovori su isti: dnevno i tjedno s djecom i susjedima, a s rodbinom tjedno, najčešće video pozivima”, kazao je Šragalj.

Najvažniji rezultati iz ankete odnose se na analizu odnosa lokalne zajednice prema životu umirovljenika, naglašava Šragalj:

“Anketa je pokazala da se za aktivnosti i sadržaje koje bi umirovljenici voljeli imati – a svakako bi pomogli u povećanju kvalitete života – trebaju stvoriti uvjeti koje im može osigurati ponajprije Grad Vrbovsko. Konkretno, to znači osiguranje prostora potrebnog za rad udruge, bolja prometna povezanost informiranost i financijska podrška”, rekao je Šragalj.

Umirovljenici žele tečajeve informatike i predavanja o njihovim pravima

Umirovljenici su tako redom govorili kakvim bi aktivnostima voljeli imati pristup. To su kreativne radionice, sportsko-rekreativni sadržaji, tečajevi informatike, volontiranje u funkciji potpore starijim osobama, predavanja i tribine iz oblasti prava, psihologije, poljoprivrede, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja.

Anketa je pokazala želju za organizacijom izleta u toplice i na more te odlaske na susrete i manifestacije ili upoznavanje baštine i ljepote Lijepe naše. Zanimljivo, velik dio umirovljenika bi htio i mjesto u domu za starije, napomenuo je Šragalj.

Gradonačelnik Mufić: Grad pomaže

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Muftić umirovljenicima je predstavio investicije koje Grad provodi u cilju razvoja ovog područja Gorskog kotara. Naveo je već postojeće projekte poput financijske podrške socijalno ugroženim osobama:

Bili su pojam za siromaštvo, a sada nas polako stižu: Mirovine će povećati za čak 40 posto!

“Grad pomaže socijalno ugrožene ogrjevom, jednokratnom pomoći, božićnicom, plaćanjem nadstandarda u zdravstvu – na usluzi su gerontodomaćice i organizacija kulturnih priredbi – a podijelit će i dvjestotinjak paketa socijalno ugroženim umirovljenicima – članovima Koordinacije umirovljenika”, kazao je Mufić.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap