Umirovljenici dobili dva milijuna kuna, ali programe ne mogu svi koristiti zbog korone

Jasmina Grgurić
5. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Udruga umirovljenika u Vodicama jedna je od najaktivnijih u Hrvatskoj s brojnim članstvom. Ne čudi stoga što su iz bespovratnih europskih sredstava uspjeli “povući” gotovo dva milijuna kuna za program poticanja aktivnog starenja. Osmislili su niz radionica kako bi obogatili društveni život seniora, ali one trenutno nisu svima dostupne zbog epidemiološke situacije. S druge strane, održavati se moraju, jer se dobiveni novac mora kako-tako opravdati.

Informatička radionica udruge umirovljenika u Vodicama (Snimak zaslona/HRT)

Što s projektima brojnih udruga koje su za razne aktivnosti umirovljenika dobile milijune i milijune kuna bespovratnih sredstava iz EU-a? Taj se novac mora opravdati, programi se moraju provoditi, no postavlja se pitanje za koga u jeku pandemije i epidemioloških mjera, pogotovo kada je riječ o starijoj populaciji.

S tim problemom muku muči i jedna od najaktivnijih i najbrojnijih udruga umirovljenika u Hrvatskoj, ona u Vodicama. Gotovo 2 milijuna kuna dobili su iz EU blagajne za program poticanja aktivnog starenja. Najavljuju niz radionica, a prva s kojom su počeli je ona informatička. No, nju trenutno pohađaju samo četiri sudionika.

“Ova radionica trenutno mora imati samo četiri polaznika zbog epidemiološke situacije. Imamo dosta zainteresiranih, ali kao što vidite tako je kako je, ne mogu svi doći, istaknula je Vlasta Juričev iz Udruge umirovljenika Vodice za HRT.

Koliko ovakvi programi znače, najbolje znaju sami umirovljenici.

“U penziji sam pa sam došao, radoznao u namjeri da naučim nešto za svoje potrebe, ništa drugo” – govori jedan od polaznika.

Osim informatičke radionice, udruga će organizirati i medicinsku gimnastiku, nordijsko hodanje, izradu ručnih radova i slikanja, izlete te razna medicinska predavanja.

Moto ove udruge je “Sretni umirovljenici”, a člansku iskaznicu ima oko 500 osoba, što najbolje govori o kvalitetnim aktivnostima i potrebama za njima.

“Sretnog umirovljenika što čini?! Prvenstveno zdravlje, da ima jednog prijatelja koje će mu pružiti rukum jedan lijepi osmijeh i dobru rič” – kaže Vlasta Juričev.

Poziva sve da se uključe u ovaj projekt Ministarstva rada i mirovinskog sustava “Pridruži se – aktivni u mirovini”, tim više jer su svi sadržaji – besplatni.

Umirovljenici dobili dva milijuna kuna, ali programe ne mogu svi koristiti zbog korone
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap