Umirovljenici pred Vladom: “Danas smo raspravljali, mislimo da će biti riješeno”

Josip Mihaljević
7. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Mala skupina umirovljenika predvođena Sindikatom umirovljenika Hrvatske već treći uzastopni četvrtak prosvjeduje pred Vladom. Iako ih je malo, tvrde da su danas napravili veliki pomak i da će se uskoro izboriti za veće cenzuse za besplatno dopunsko osiguranje.

suh umirovljenici

Foto: Mirovina.hr

Kao što su jučer najavili, Sindikat umirovljenika Hrvatske se i danas, već treći četvrtak zaredom, pojavio ispred Vlade na mini-prosvjedu. Traže da se poveća cenzus za besplatno dopunsko osiguranje za starije koji se nije mijenjao već 15 godina. Zbog toga, tvrde, desetak tisuća umirovljenika svake godine s malenim povišicama mirovine gube pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Čim prihodi samcu premaše iznos od 1.939 kuna, ili članu domaćinstva 1.516 kuna – gube pravo na besplatno dopunsko.

Tako povišice umirovljenicima zapravo postaju gubitak jer u pravilu budu manje od 70 kuna koliko mjesečno košta dopunsko zdravstveno osiguranje.

Današnji prosvjed, čini se, mogao bi uroditi plodom. Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović komentirala je za Mirovina.hr današnji prosvjed i otkrila da su neki dogovori već postignuti:

“Uspjeli smo dogovoriti s ministrima sastanak. Razgovarali smo s ministrom Marićem, danas se o tom raspravlja i mislim da će biti riješeno. Prošli tjedna su na Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku naše zahtjeve ‘primili na znanje’ tj. odbili. Jučer smo gospođa Fortuna iz Matice umirovljenika i ja razgovarale s ministrom financija Zdravkom Marićem, a danas s ministrom Aladrovićem. On nam je dao podršku, a ministar Marić je rekao da se cenzus ipak treba podići”, kazala nam je Jasna A. Petrović.

Trenutačni prijedlog na stolu, dogovoren između Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika, je ovakav: cenzus za samca bi se trebao podići na 2.000 kuna, ali bi svake godine dva puta rastao koliko rastu mirovine usklađivanjem. Cenzus za člana obitelji također bi proporcionalno ovom povećanju narastao odmah u startu, a on bi također rastao dva puta godišnje s usklađivanjem mirovina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap