Umirovljenice, super vijesti: Prirodna sijeda kosa će biti hit u 2019. godini

Josip Mihaljević
13. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Prirodna sijeda kosa jedan je od najvećih trendova u 2019. godini. Mlađi ljudi se sve češće farbaju u nijanse koje izgledaju kao prirodna sijeda, a umirovljenici diljem svijeta imaju original. Na Instagramu sve više žena s ponosom objavljuje prve tragove sijedih, a cijelo ime nosi pokret Grombre!

sijeda

Foto: Instagram

Na svijetu je sve više starijih ljudi, a taj trend je najizraženiji u zemlji s najstarijim stanovništvom na svijetu – Japanu. To je sasvim izgledno čak i običnim pregledom gužve na ulicama, jer sve se više ističu njihove sijede vlasi.

Zbog toga se i starenje stanovništva naziva i “srebrnim tsunamijem”.

Sijeda kosa je možda u prošlosti nekima bila problematična, a žene su već prve tragove počele sakrivati raznim bojama.

U 2019. svijet se nekako pomirio sam sa sobom i došao do zaključka da u sijedoj kosi zapravo nema ništa loše. Tako je nastao Instagram profil grombre, a na njemu danas žene diljem svijeta ponosno pokazuju svoje sijede.

View this post on Instagram

“I started going grey around puberty. I remember clearly throughout middle/high school people would comment with sudden surprise “you have grey hair!” as though it were something to be shocked about – admittedly it might have been a bit strange for a 13 year old to have any silver but hindsight is 20/20 – and as a young girl, I took that as something I needed to be ashamed about, something I needed to hide, so I started dying my hair and would forget about it until a few weeks later as my roots grew in. And then back to the dye. In December 2015 I had a moment in which I was thinking about the importance of authenticity and realized that although I more or less show up as authentically me I can be, I still wasn’t 100% there. I decided to stop the dye and let my truth come through. I feel more me than I have in years. It’s been a journey, and I find that I love it more and more every day. I even inspired my grandmother to stop dying and embrace her grey!” @laeudaimoniaart #grombre #gogrombre

A post shared by Going grey with (grohm)(bray) (@grombre) on

Osnivačica pokreta grombre 26-godišnja je Martha Truslow Smith koja je relativno rano počela sijediti. Odlučila je napraviti Instagram profil posvećen sijedoj kosi, a sada joj žene diljem svijeta šalju svoje fotografije i ponosno pokazuju srebrne niti.

Danas ima više od 60 tisuća pratitelja, a u komentarima ohrabruju jedna drugu pozitivnim porukama.

“Imam gotovo 47 godina. Nakon skoro 25 farbanja, napokon prihvaćam svoju tranziciju u sijedu mudru ženu. Od sada puštam samo prirodnu srebrno sivu”, napisala je jedna korisnica.

“Prve sijedi su mi se pojavile već s 12 godina. Moja majka je imala prekrasnu srebrnu kosu od rane dobi, a ja sam odrastala slušajući komplimente koje je dobijala zbog nje. Ipak, bojala sam svoje sijede. Majka je umrla 2002. godine, a 2005. godine sam se obrijala i od tada puštam isključivo prirodnu sijedu”, napisala je druga korisnica.

View this post on Instagram

“It’s been 9 months since I last dyed my hair. A friend just saw me for the first time since my transition and told me that she could never do what I was doing because she was “too vain.” She meant it as a compliment but I didn’t say anything back. No longer dyeing my hair doesn’t mean I’ve given up on myself or that I don’t care about my appearance. It’s the exact opposite. It means I’ve embraced my authentic self – I love who I am and I don’t have any desire to pretend to be anyone else. I’m 43 years old. I’ve dyed my hair for over 20 years. when I look in the mirror now, I finally see me. I’ve never been happier.” @lizasherm #grombre #gogrombre

A post shared by Going grey with (grohm)(bray) (@grombre) on

“Posljednji put sam obojila kosu prije devet mjeseci. To ne znači da sam odustala od sebe i da me nije briga kako izgledam, baš naprotiv. To znači da sam prihvatila pravu sebe – volim to što jeasm i nemam nikakvu želju pretvarati se da sam nešto drugo. Imam 43 godine, a kosu sam bojila preko 20 godina. Kada pogledam u ogledalo, napokon vidim sebe i sretna sam”, ispričala je još jedna korisnica Instagrama.