Umirovljenica već 10 godina hrani labude koji su ostali bez hrane kad se gradila brana

Josip Mihaljević
18. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Predanu umirovljenicu su prozvali “Lady Labud” zbog toga što je stotinu labuda spasila od izglađivanja. Kaže da je potrošila oko 165 tisuća kuna na ptičju hranu u tom periodu!

umirovljenica

Foto: Youtube screenshot

Stotinu labudova ostalo je bez hrane 2009. godine u Staffordshireu u Engleskoj kada su isušili umjetno jezero da bi napravili branu, piše goodnewsnetwork.org. Isušili su jezerce kako bi branom poboljšali obližnji park, a rezultat toga je gubitak mnoge sitne ribe, punoglavaca i mekušaca – omiljene poslastice labuda.

“Ranije sam dolazila posjećivati labudove jer su toliko prekrasni i pružaju mi mir. Tako su mirni, a mjesto je predivno”, kazala je umirovljenica.

Kada su ostali bez hrane, umirovljena Lady Labud kako su je prozvali uzela je stvari u svoje ruke. Svaki dan im donosi ptičju hranu, a jato ima oko 50 labuda. Kaže da je u proteklom desetljeću na to potrošila oko 165 tisuća kuna, ali je zadovoljan jer je od gladi spasila na stotine ptica.

“Kad su isušili taj dio jezera, labudi su izgubili svoju hranu. Bila sam zabrinuta hoće li možda umrijeti od gladi ili da će odletjeti negdje. Bila sam očajna u pokušaju da ih zadržim pa sam odlučila ovako pomoći”, kazala je.

Bivša farmakologinja je istražila i saznala da labudi mogu jesti specijalizirane sjemenke pa im je svakoga dana u isto vrijeme donosila po dvije kante.

“Išla sam svakoga jutra kako bi se uvjerila da su se najeli. I upalilo je! Nijedan nije odletio i sad ih je oko 50 na jezeru”, kaže Lady.

Lokalna zajednica je prepoznala njen trud pa su odlučili sufinancirati trošak hrane, ali većinu tereta je preuzela na svoju obitelj.

“Muž mi se trebao umiroviti prije pet godina, ali i dalje radi dva dana tjedno kako bi zaradili dovoljno za labude”, kazala je.

Iako labudovi znaju biti agresivni prema ljudima, umirovljenica bezbrižno hoda među njima, grli ih i mazi. Međutim, ako se netko drugi približi, rašire svoja krila i postanu zaštitnički.

 

Umirovljenica već 10 godina hrani labude koji su ostali bez hrane kad se gradila brana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap