Umirovljenica tužila bivšeg muža: Tražila veći iznos uzdržavanja pa ostala bez svega

Josip Mihaljević
9. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Bivši suprug plaćao joj je 1.500 kuna uzdržavanja pune dvije godine. Ona ga je tužila i htjela da taj iznos naraste na 2.000 kuna, a nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici ostala je bez svega.

pravda

Foto: Unsplash

Žena s područja Đurđevca nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici ostala je bez 1.500 kuna uzdržavanja koliko joj je suprug nakon rastave braka morao plaćati, piše podravski.hr. Taj iznos joj nije bio dovoljan pa je prošle godine sudskim putem zatražila da se iznos poveća na 2.000 kuna. Umjesto boljih uvjeta, ostala je bez cijelog iznosa kojeg je do tada primala.

Tražila 500 kuna veće uzdržavanje

Na njihovoj rastavi braka određeno je kako suprug moja svoju suprugu, koja je radno nesposobna, uzdržavati s 1.500 kuna mjesečno. Obaveza plaćanja uzdržavanja produljuje se iz godine u godinu ako za to postoje uvjeti.

Tužiteljica je kazala kako su joj se financijske prilike pogoršale i da bez dodatnih 500 kuna ne bi imala sredstva za život. Pritom je naglasila kako je njen bivši suprug umirovljenici policajac čija je mirovina veća od 6.500 kuna, a ona kao umirovljenica prima 1.150 kuna mirovine. Uz to, ima utvrđeno 90-postotno tjelesno oštećenje.

“Moram redovito trošiti terapiju, odnosno uzimati lijekove koji nisu na listi HZZO-a koje plaćam 200 kuna mjesečno, plaćam i 70 kuna dopunsko zdravstveno, a zbog zamjene stolarije morala sam dignuti 10.000 kuna kredita s ratom od 439 kuna”, navela je Đurđevčanka.

Kako joj bivši suprug ima šest puta veće prihode samo od mirovine, a zarađuje od popravka i prodaje automobila, smatrala je da može njoj uzdržavanje povećati na 2.000 kuna.

Njegova strana priče

Bivši suprug je na sudu rekao kako joj je do sada isplatio 25.000 eura u kunskoj protuvrijednosti od prodaje kuće svojih roditelja, a ona je tim novcem kupila stan u kojem živi. Dodatno joj je platio 1.000 eura za namještaj koje je ostavila u kući dok su živjeli skupa.

“Određeno mi je plaćati 1.500 kuna u 2018. godini, a jednako sam nastavljao plaćati i za 2019. godinu iako mi je ta obaveza otežala životne potrebe. Nastavio sam to plaćati smatrajući da će se bivša supruga potruditi i snaći u daljnjem životu koji je sama odabrala i odredila. Kako su se moje životne okolnosti promijenila, a ne samo njene, odbijam joj plaćati bilo koji iznos naknade”, kazao je.

Sutkinja: Bili ste u mogućnosti poboljšati svoju situaciju…

Sutkinja Marija Knez u obrazloženju svoje odluke ustvrdila je kako je financijska situacija tužiteljice u dvije godine nakon rastave nepromijenjena. No, prema mišljenju suda, tužiteljica je bila u mogućnosti poboljšati svoju situaciju prodajom ili sklapanjem ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju ili pak raspolaganjem imovine na neki drugi način.

Mogla je tražiti svoj udio u bračnoj stečevini, a to nije ni pokušala. Zbog te pasivnosti, njeno ponašanje ne može pasti na teret bivšem suprugu u smislu da je on mora uzdržavati. To je vidljivo iz činjenice da je tužiteljica, financijskoj situaciji unatoč, svom sinu darovala vinograd u zadnje dvije godine.

Tužiteljica je kazala kako se bračne stečevine odrekla u korist djece, te kako se vinograda odrekla tijekom rastave u korist sina. Sutkinja joj je poručila da nju ne bi trebao uzdržavati bivši suprug, već njezina punoljetna djeca što je propisano i obiteljskim zakonom kada roditelj nije sposoban za rad, a nema dovoljno svojih sredstava za život.

Umirovljenica tužila bivšeg muža: Tražila veći iznos uzdržavanja pa ostala bez svega
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap