Umirovljenica iz Dubrovnika ima 44 godine staža, a zbog greške mora platiti 170 tisuća kuna

Josip Mihaljević
10. listopada 2018.
Novosti
A- A+

U najnovijoj zavrzlami Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje deblji kraj će izvući umirovljenica s impresivnim radnim stažem. Radila je 44 godine, 6 mjeseci i 15 dana, a zbog jedne lako ispravljive greške mora platiti 170.000 kuna HZMO-u.

dubrovnik hzmo

Foto: Pexel

70-godišnja dubrovčanka Jany Hansal ima bizaran problem s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje. Naime, zbog neupućenosti je ostala bez prava za mirovinu, piše vijesti.rtl.hr.

U mirovinu je otišla 1. 1. 2016., s time da je ostala raditi na jednom projektu u udruzi Deša koju je osnovala, još nekoliko mjeseci po četiri sata dnevno. Raspitala se u HZMO-u može li to napraviti, oni su joj potvrdili, a nakon projekta se posvetila mirovini bez rada.

Zaboravila je samo jednu stvar, a država joj zbog toga sprema kaznu od 170.000 kuna za prijestup. Zaboravila se odjaviti s posla. I to s posla u tvrtci koja od 2012. godine ne radi, nema nikakvih promjena na računu.

Nije dobila opomenu čak 19 mjeseci!

Hrvatski zavod za mirovinsko ta činjenica i ne interesira baš previše, oni su u 2018. godini shvatili da Jany nije odjavljena s radnog mjesta, iako su je prije dvije godine uveli u sustav kao umirovljenicu!

“Od mirovinskog nikad nisam dobila opomenu ili dopis u svezi gornjeg problema. Stvarno nisam znala. Poslala sam im 2016. završni račun u kojem se vidi da tvrtka nije radila, da nije imala nikakvih promjena na računu, to se vidi, to se može dokazati”, tvrdi Jany.

I što je napravilo Mirovinsko osiguranje? U lipnju su joj obustavili isplatu mirovine, a ubrzo su joj poslali i rješenje o naplati doprinosa koje “duguje državi”.

Ukupno u doprinosima duguje 70.880 kuna, a teče joj kamata od 6,82 posto. Niti Zavod za mirovinsko niti Porezna nisu uvažili njene argumente, budući da u njihovim papirima piše da je ona i dalje članica uprave iz tvrtke koja de facto ne posluje godinama.

Da bi stvar bila još bizarnija, iz HZMO-a su pustili da dug raste čak 19 mjeseci, a tek onda su joj poslali opomenu koliko je dužna.

“Pa zašto nisu donijeli poslije mjesec dana, dva, tri, pa ja bih to pretrpila, kriva sam, i platila bih nakon tri mjeseca sve, ali nakon 19 mjeseci? Pa oni zaiste žele mene uništiti?! Da prije nego ovo što sve isplatim da umrem, vjerojatno to traže”, ispričala je Jany.

Propusti građana se kažnjavaju, propusti institucija ne

Već duže vrijeme pokušava kontaktirati Zavod za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te Poreznu upravu, ali potpuno bezuspješno. Jedini odgovor koji je dobila od mirovinskog jest da ju neznanje ne opravdava te da je ona kao dobar gospodarstvenik morala znati da se mora odjaviti s tog posla.

Ako je ona morala znati, što je s propustom Porezne uprave i Zavoda za mirovinsko koji nisu znali što se događa 19 mjeseci? Naime, niti u jednom trenutku nisu opomenuli nju ili njenog supruga (koji se vodi kao vlasnik tvrtke) da ne uplaćuje doprinose svojim radnicima.

Osim 80-ak tisuća kuna “zaostalih” doprinosa, ona sada mora vratiti i sve isplaćene mirovine u tom periodu. Budući da su odmah u trgovačkom sudu obrisali spornu tvrtku, mirovinu će nastaviti primati “iz početka”.

 

Umirovljenica iz Dubrovnika ima 44 godine staža, a zbog greške mora platiti 170 tisuća kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap