Umirovljenica (81): “Trpim unukin teror i čekam da me Bog uzme! Ništa joj ne možemo”

Josip Mihaljević
30. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Gospođa Marica (81) je od muža naslijedila skromnu mirovinu i stan, u koji je, nakon muževe smrti, primila svoju kćer i unuku. Sada joj unuka zagorčava život, govori joj ‘dabog da crkla u mukama’, u stan je bez dopuštenja uselila svog dečka i raspituju se o nasljeđivanju stana. Stručnjaci upozoravaju da je ovakvih slučajeva na desetine tisuća u Hrvatskoj.

Ilustracija: Pexels

Umirovljenica Marica (81) je nakon smrti svoga supruga u stan primila kćerku i dijete. U početku im nije bilo loše, tvrdi, s njenom “penzijicom” i kćerinom plaćom. No kćerina tvrtka je završila u stečaju, a glavni izvor problema je ni manje ni više – nego unuka, piše slobodnadalmacija.hr.

“Znam da mladost traži svoje, meni je sve to normalno, samo ne volim viku ni skiku, ni lupanje vratima, ali šta ćete, triba ponešto i pretrpiti.

Ne možeš danas biti tajnica direktoru, a sutra ništa. Ali šta se može, radi ono šta se nudi. I tako je kćer krenula na crno raditi po tuđim kućama, ribala apartmane, peglala, kuvala. Mala ništa! Završila je nešto škole, sve slabo, i ništa”, tvrdi Marica.

Kaže da se nju više ništa ne pita, a unuka je bez dopuštenja u stan uselila dečka.

“A momak stariji od nje, na ćelavo obrijan, sav tetoviran, puca od snage, a ništa živo ne radi. Vidim ja, oni oko mene cile-mile… Pa šta će tebi, baba, stan?

Pa ti si stara, za godinu dvi, nećeš biti zdrave pameti, najbolje da ti s nama potpišeš ugovor o izdržavanju. Ja velim: Pa stan će tako i tako biti vaš kad umrem, neću ga ja ostaviti Karitasu… Šta ćete vi mene izdržavati kad nemati ni kune u džepu. Ja rekoh, neću! E neću!”, ispričala je umirovljenica za Slobodnu Dalmaciju.

Vrijeđali ju i otimali joj novce

Umirovljenici napade ne prijavljuju zbog "sramote" i premalih kazni za počinitelje

To je bio samo vrh sante leda za ono što je uslijedilo. Unuka i njen momak koristili bi svaku situaciju kada bi s umirovljenicom ostali sami, prvo da je vrijeđaju, onda da joj otimaju novac, da divljački viču na nju, a čak prijete da će je otrovati!

To je trajalo mjesecima, a umirovljenica tvrdi da joj kćer nije htjela povjerovati da se to događa. Sve je ispričala svećeniku koji je došao u blagoslov kuće, kada je igrom slučaja bila sama u stanu.

“Sve sam mu rekla. Nisam mogla više mučati. On je ostao sjediti, a meni je bilo grozno neugodno. Ali šta ću? Šta je, tu je. Onda je došla mala i taj njezin. Svećenik im je ovako rekao: Čujte, vi ćete se morati odavde iseliti”, ispričala je umirovljenica.

Unuka i njen momak, naravno, nisu poslušali svećenika. Ali kako svećenik ima rođaka u policiji, odlučili su joj pomoći. Policajac je prijateljski i neslužbeno počeo dolaziti kod Marice da provjeri kako je. Nekad u civilu, nekad u uniformi. Za tri mjeseca, unučin momak je iselio i napustio unuku!

Zbog svega toga unuka još više krivi svoju baku:

“Ali unuka je tu neutješna. Da sam joj uništila život. Da kakva sam ja baba kad nemam srca. Da dabogda crkla u najgorim mukama… Šta ću? Mater joj ne može ništa, ja joj ne mogu ništa. Trpim i čekam da prođe. Možda nađe nekog normalnog momka. A možda mene Bog konačno uzme”, kazala je Marica.

Stručnjaci: Na desetke tisuća starijih građana imaju slične priče

Nasilje nad starijim osobama u Hrvatskoj je u porastu

Procjenjuje se da je svaki peti stariji Hrvat (ali češće Hrvatica) bio izložen fizičkom, psihološkom, ekonomskom, seksualnom ili nekom drugom nasilju.

Od ukupnog broja, tek manji završi s prijavom policiji. Što je najgore, najteže i najbolnije nasilje dolazi od osoba kojima stariji ljudi u pravilu vjeruju, skrbnici i obitelj.

“Zaštita starijih osoba od obiteljskog nasilja ne smije biti utemeljena samo na sankcioniranju nezakonitog ponašanja, nego mora imati snažno uporište u politici sustavne potpore obitelji”, kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Kako su umirovljenici u Hrvatskoj u nezavidnog materijalnog statusa, do nasilja se dolazi prelako zanemarivanjem osnovnih čovjekovih potreba. Sve to gura starije u siromaštvo i usamljenost, pogibeljnu kombinaciju koja ih čini ranjivom skupinom.

Najčešće su u igri dosmrtni ugovori preko kojih “brižni” članovi obitelji ili stranci otimaju imovinu starijim ljudima, nadajući se njihovoj brzoj smrti.

Umirovljenica (81): “Trpim unukin teror i čekam da me Bog uzme! Ništa joj ne možemo”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap