Umirovljenica (78) nasjela na prevaru i uplatila lažnim brokerima više od 47.000 kuna

Ana Kanazir
9. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Mnogi se građani nerijetko odlučuju za kratkoročna investiranja novaca na razne načine jer misle da će na ovaj način i brže zaraditi. Ipak, ovdje leži i nekoliko opasnosti, kao i velika mogućnost prevare. To potvrđuje i slučaj umirovljenice iz Matulja koja je lažnim brokerima uplatila novce i dala svoje podatke, a time je izgubila 47.212 kuna.

e-mail prevara

e-mail prevara | foto: Pixabay, mohamed_hassan

 

Pozivi na investicije i ulaganja se mogu pojaviti na raznim stranicama na i društvenim mrežama kao reklama, a garantiraju vam brzu i jednostavnu zaradu. Prije uplate novca, dobro provjerite oglas i samu tvrtku jer se vrlo vjerojatno radi o prevarama.

bitcoin store
Policija upozorava: Prevaranti nude građanima 'ulaganje u kriptovalute', obratite pažnju na pozive s jednog broja

Umirovljenica je poslala i svoje podatke

PU primorsko-goranska navodi kako u posljednje vrijeme dobivaju sve više prijava građana o internetskim prevarama kojima su izgubili veće svote novaca, a primjer je i 78-godišnjakinja s područja Matulja.

Prije nekoliko dana je umirovljenica prijavila policiji svoj slučaj. Naime, u kolovozu je vidjela oglas na društvenoj mreži o sigurnom ulaganju novca putem brokera koji jamči veliku zaradu. Nasjela je i javila im se, a lažni brokeri iz inozemstva su je uvjeravali da će lagano doći do zarade. Vjerovala im je i uplatila ukupno 47.212 kuna, odnosno 6.250 eura, a preko posebne aplikacije im je poslala i svoje podatke i broj kartice. Početkom prosinca je htjela podignuti novac koji je navodno dobila, ali nije je dočekalo ništa, a brokeri više nisu bili dostupni za komunikaciju.

Posebno su opasni i pozivi kojima prevaranti nude ulaganja u kriptovalute i brzu zaradu. Počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonski s pozivnih brojeva +44 (pozivni brojevi iz Velike Britanije), a zatim ih upute na lažne internet stranice za ulaganje, o čemu smo pisali ovdje.

Nikad dovoljno opreza

– Građane upozoravamo da prije uplate uvijek provjere istinitost objave, lokaciju i kontakte tvrtke koja se oglašava, a osobito da ne ustupaju „prodavatelju“ svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice, poručuju iz policije.

Važno je i što prije prijaviti sumnje u prijevaru policiji, ali i banci u kojoj se nalazi račun, a iz policije su dali još jedno upozorenje:

– Savjetujemo i ovom prilikom građanima da za sigurno investiranje novca ne vjeruju u lažne oglase i ponude s interneta, osobito iz inozemstva, već neka se osobno jave stručnjacima u hrvatskim ovlaštenim agencijama, odnosno u Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap