Umirovljeni svećenik (83) s Krka provodi električnu revoluciju: “To može svatko”

Josip Mihaljević
9. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Na Krku zimi živi 19 tisuća, a preko sezone u špici bude 150 tisuća ljudi. To je dovelo do velikih problema s otpadom, a prije 15-ak godina započeli su pravu malo eko-revoluciju. Predvodi je osebujni umirovljeni svećenik Nikola Radić kojem je cilj bio – osamostaliti se.

svećenik

Foto: Nikola Radić | RTL sreenshot

U Krku kante za otpad same govore kad su pune, građani su u zadnjih 15 godina razvili naviku odvajanja otpada, imaju besplatan internet, a otok je pun električnih bicikala koji ne zagađuju okoliš, pišu vijesti.rtl.hr.

Jedan od predvodnika električne revolucije je 83-godišnji umirovljeni svećenik Nikola Radić koji “živi na Sunce”. I automobil koji je iz benzinca prenamijenio u električni i bicikl puni na struju koju sam proizvodi od 2009. godine.

Potaknuo je i druge, a sada je otok pun električnih bicikala. Iznajmljuju ih po 20 kuna na sat vremena za vožnju po brdovitom otoku, a kada su gotovi s uporabom samo ga ostave na jednoj od 11 punionica.

“Sunčani su dani pa se proizvodnja vrti oko 35-38 kilovata dnevno. Tako da ja to ne mogu potrošiti i onda to ide u mrežu. Dakako da ja od tog nemam više manje ništa. Uglavnom, meni je bio cilj osamostaliti se”, kazao je Radić.

Svećeniku ipak smeta jedno pitanje – “Kad će vam se to isplatiti?”

“To je pitanje od kojeg mi se malo digne tlak kad to čujem. Meni se to ne može isplatiti, ja imam 83 godine skoro. Kad je bio malo skuplji materijal, ja sam potrošio oko 120.000 kuna. To se meni ne može isplatiti”, kazao je.

Ali je ostavio primjer drugima. Ima svoju vodu, svoju struju, svoje grijanje, a 50% onoga što jede dolazi iz njegovog vrta. I savjetuje drugima – “To može svatko.”

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap