Umirovljeni stranci sve više sele u Hrvatsku zbog povoljne klime i nižih troškova

Jasmina Grgurić Zanze
19. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Najnovije Eurostatovo istraživanje pokazuje da se u Hrvatskoj, uz Francusku, povećao broj stanovnika iz ostalih zemalja Europske unije starijih od 65 godina. U ostalim pak zemljama brojka stranih EU državljana stagnira.

Foto: Pixabay

Hrvatska i Francuska sve su poželjnije destinacije za život državljana iz ostalih zemalja Europske unije, pogotovo kada je riječ o starijima od 65 godina. Tako su s trona najpoželjnijih zemalja za preseljenje nakon mirovine svrgnule Španjolsku i Portugal.

Od 2014. do 2018. broj državljana iz zemalja EU koji su živjeli u Hrvatskoj povećan je s 9.816 na 16.598. Tu je 2018. bilo i 5.384 starijih od 65 godina, što je povećenje od 80 posto u odnosu na četiri godine ranije.

Demograf Stjepan Šterc za Glas Slavonije komentirao je da nam u prilog ide činjenica što smo mediteranska zemlja. Pritom, nudi se slabo naseljeni otočni prostor kao idealan za srebrnu generaciju. Ista poveznica postoji i kod Francuske s Azurnom obalom. Pritom Šterc smatra kako će se rast stranih EU državljana u Hrvatskoj nastaviti.

Za život u mirovini Forbes Amerikancima predlaže - Hrvatsku!

Ne treba pritom zanemariti ni isplativost života u Hrvatskoj osobama iz razvijenijih ekonomskih zemalja. A kada tomu dodamo promjenu klime, pogotovo ako dolaze iz stanova i kontinentalnih predjela na sunčanu obalu, kombinacija je dobitna.

Ekonomski stručnjak Damir Novotny navodi pak kako je s jedne strane riječ o povratku hrvatskih građana nakon umirovljenja, a koji imaju strano državljanstvo. Drugi su pak oni s dva prebivališta, primjerice građani iz Austrije, a koji ljeta provode na hrvatskoj adresi. Treći su pak oni s dvojnim državljanstvom.

Novotny spominje primjer Engleza koji doseljavaju na Vis ili umirovljenih Austrijanaca i Slovenaca u Istri. Hrvatska je za njih nedvojbeno jeftinija destinacija. Većinom, ipak je riječ o našim ljudima koji su vani zaradili mirovinu i vratili se, pogotovo ako im je mirovina niža za tamošnje prilike.

Umirovljeni stranci sve više sele u Hrvatsku zbog povoljne klime i nižih troškova
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap