Umiroljeniku ovršili mirovinu, ostavili mu samo 400 kuna na zaštićenom računu!

Jasmina Grgurić
6. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Više od 20.000 umirovljenika ima ovrhu na mirovinu, ali trenutno su ovrhe obustavljene na tri mjeseca zbog gospodarske krize. Međutim, ne svima, jer su pojedina dugovanja izuzeta iz ove Vladine mjere. Među njima su i obveze uzdržavanja djeteta. Tako je jednom umirovljeniku HZMO isplatio svega 400 kuna na zaštićeni račun, dok mu je ostatak mirovine ovršen.

Mirovine sve više zaostaju za plaćama i troškovima Foto: Pixabay

Oko 20.000 umirovljenika trenutno uživa predah od ovrhe skupa s radnicima i ostalim građanima. Međutim, pojedina dugovanja izuzeta su iz ove Vladine mjere pomoći građanima u jeku gospodarske krize izazvane pandemijom. Građani koji su obvezni plaćati alimentaciju i dalje to moraju činiti.

Umirovljeniku iz Istre (podaci poznati redakciji) od 1.600 kuna na zaštićeni račun isplaćeno je samo 400 kuna mirovine, odnosno četvrtina, dok je ostatak, 1200 kuna, ovršen zbog obveze uzdržavanje djeteta.

Nije dobio konkretan odgovor

“Rješenjem HZMO-a iz travnja određuje mi se predujam mirovine od 1.600 kuna. Međutim, kod isplate mirovine mi je na zaštićeni račun isplaćeno samo 400 kuna, odnosno samo četvrtina mirovine zbog ovrhe za uzdržavanje djeteta.

Smatram da mi je nepropisno i nepošteno izračunata mirovina. Ni nakon nekoliko desetaka telefonskih poziva u HZMO u Puli, FINA-u i HZMO u Zagrebu nisam dobio konkretan odgovor.
Na temelju kojeg zakona mi je obračunata ovrha na ionako bijednu mirovinu?” – pita nas ovaj umirovljenik.

Prema Ovršnom zakonu, na mirovinska primanja koja su niža od prosječne plaće, od ovrhe je izuzeto tri četvrtine mirovinskih primanja ovršenika. Dakle, samo jedna četvrtina može biti ovršena, primjerice ako je mirovina 2.000 kuna, onda ovršeno može biti 500 kuna. U slučaju mirovina većih od prosječne plaće, od ovrhe su zaštićene dvije trećine. Na primjer, ako je mirovina 7.000 kuna, od ovrhe je zaštićeno 4.666 kuna, dok se preostalih 2.334 kune ovršuje.

Za uzdržavanje djeteta tri četvrtine mirovine

Međutim, postoji nekoliko izuzetaka. U slučaju uzdržavanja djeteta, od ovrhe je izuzeta samo jedna četvrtina mirovinskih primanja, kao što je i u slučaju ovog umirovljenika. To znači da preostale tri četvrtine idu za obvezu uzdržavanja djeteta.

Ministar Marić donio dobru vijest: "Produžit ćemo obustavu ovrha do jeseni"

Također, pola mirovine će ostati ovršeniku, a pola biti ovršeno ako je riječ o naplati tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenog zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja
uzdržavanja.

Ministar Zdravko Marić najavio je da će se rok za obustavu ovrha na plaće i mirovine produljiti na još tri mjeseca, do jeseni, no nikakva službena odluka o tomu nije donesena. Nova Vlada trebala bi to učiniti do kraja ovoga mjeseca. Trenutna odluka odnosi se na primanja u svibnju, lipnju i srpnju za prethodne mjesece.

Umiroljeniku ovršili mirovinu, ostavili mu samo 400 kuna na zaštićenom računu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap