Ulični umjetnik Lonac murale zamijenio crtežima starih ljudi. Čeka nas sjajna izložba!

Jasmina Grgurić
6. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Lonac nam je već dobro poznato ime u svijetu ulične umjetnosti. Akademski umjetnik radovima ostvarenim na ulicama diljem svijeta, ali i galerijama, proslavio se i izvan domaćih granica. No, ovoga puta priprema nam nešto posve drugačije i novo, izložbu “Gerascophobia” u Sivoj galeriji.

Izložba Lonca “Gerascophobia” Foto: Galerija Siva

Znate li što je gerascophobia? Ukratko, riječ je o strahu od starenja. Ova specifična fobija zapravo je sve raširenija u današnje vrijeme koje diktira kult mladosti, snage i ljepote. Ne čudi stoga da mnogi mladi ljudi promišljaju proces starenja, pitajući što kada ih jednom napusti zdravlje ili ostanu sami. Da o starosti i te kako razmišlja, novom izložbom, posve neobičnom za njegov umjetnički habitus, pokazuje i 30-godišnji “kralj” uličnih murala, svjetski poznat i priznat vizualni umjetnik Tomislav Lončarić – Lonac.

Ovoga puta, Lonac se daleko odmaknuo od svojih poznatih kolorističkih zidnih oslika s pomaknutim, hiperrealističnim motivima koji pričaju neke nadrealne priče. Umjesto toga, zakoračio je u najrealniju sferu ljudskog života – starost. Zidove je zamijenio papirom, a sprejeve živih boja olovkom, tintom i tehnikom gvaša kojima oslikava stare ljude u raznim svakodnevnim izdanjima i situacijama.

Ostaje tek vidjeti koliko je vjerno uspio dočarati starost, u što ni najmanje ne sumnjamo, ali i zašto je izložbu nazvao po strahu od nje. Odgovore na sva pitanja ljubitelji vizualne umjetnosti moći će dobiti u zagrebačkoj Sivoj galeriji, gdje će Lončeva izložba “Gerascophobia” biti otvorena 14. ožujka u 20 sati, a  moći će se pogledati svakim danom osim nedjelje od 17 do 20 sati sve do 19. ožujka.

Ulični umjetnik Lonac murale zamijenio crtežima starih ljudi. Čeka nas sjajna izložba!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap