Ulazi li iznos osobne invalidnine u visinu primanja za isplatu energetskog dodatka?

Josip Mihaljević
30. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Nekoliko čitatelja nas je pitalo ulazi li iznos osobne invalidnine u ukupna mirovinska primanja za isplatu energetskog dodatka. Podsjetimo, jedan od glavnih uvjeta za ostvarivanja prava jest da mirovinska primanja ne smiju biti veća od 4.000 kuna. Provjerili smo što kaže HZMO.

Foto: pixabay.com

Više čitatelja pitalo nas je ulazili li iznos osobne invalidnine u cenzus od 4.000 kuna za ostvarivanje energetskog dodatka. U službenoj Odluci o isplati dodatka ona se ne spominje:

Budući da su naknada za tjelesno oštećenje i osobna invalidnina različite stvari, a osobna invalidnina od 1.500 kuna bi mnoge umirovljenike pogurala iznad cenzusa od 4.000 kuna čime bi izgubili pravo na isplatu, obratili smo se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Iz HZMO-a su nam pojasnili što da se kod “drugih dodataka što se isplaćuju uz mirovinu” uglavnom misli na dodatak od 27 posto koji je praktično već postao sastavnim dijelom mirovine. S druge strane, osobna invalidnina NE ULAZI u cenzus:

Hoću li dobiti energetski dodatak ako uz mirovinu ostvarujem i neke druge prihode?

“Vezano uz osobnu invalidninu, napominjemo da se ne radi o pravu koje se ostvaruje unutar sustava mirovinskog osiguranja te se ne radi o mirovinskom primanju”, odgovaraju iz HZMO-a

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap