Ukrajinska stranka umirovljenika u posjetu Hrvatskoj: Ugostili ih HDZ i HSU

Milan Dalmacija
17. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

U posjet Hrvatskoj stiglo je izaslanstvo Ukrajinske stranke umirovljenika. Delegaciju je ugostio Klub zastupnika HDZ-a, ali i HSU. Njihov predsjednik, Mikola Kukurika, ističe kako je dio članova stranke u ratu, a on radi u volonterskom centru u Harkivu.

gabricevic veselko

Foto: Veselko Gabričević | hsu.hr

Izaslanstvo Ukrajinske stranke umirovljenika zajedno s predsjednikom, Mikolom Kukurikom, stiglo je u posjet Hrvatskoj. U četvrtak su se sastali sa saborskim Klubom zastupnika HDZ-a, ali i s vodstvom Hrvatske stranke umirovljenika, s kojim su razgovarali o bilateralnoj suradnji.

Ukrajinska stranka umirovljenika broji više od 300.000 članova. Iako nije parlamentarna stranka, ima 47 zastupnika u 22 oblasne Vrhovne rade. Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević istaknuo je dugogodišnje vrlo dobre odnose s kolegama iz Ukrajine. Podsjetio je kako je krajem travnja bio planiran kongres umirovljeničkih stranaka Europe, no zbog rata u Ukrajini on je odgođen.

– Znam kakav će biti ishod jer onaj tko vodi obrambeni, oslobodilački i pravedan rat uvijek u njemu pobjeđuje i tako će biti i u Ukrajini, prenosi Gabričevićeve riječi Glas Istre.

Mikola Kukurika zahvalio je hrvatskom narodu i premijeru Andreju Plenkoviću na pomoći. Istaknuo je kako njegova stranka pomaže najugroženijim žiteljima Ukrajine u socijalnim pitanjima. Dio članova stranke je otišao u rat, a on radi u volonterskom centru u Harkivu.

Vrijedi spomenuti kako je, prema izvješću povjerenika ukrajinske vlade za ljudska prava Dmitra Lubineca, među 7,9 milijuna ljudi koji su napustili zemlju i još 4,9 milijuna koji su raseljeni u druge dijelove Ukrajine, 30 posto umirovljenika i osoba s invaliditetom.

Copy link
Powered by Social Snap