Ukidaju se skoro sve epidemiološke mjere, maske ostaju samo za neke!

Josip Mihaljević
7. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je  u 11 sati nakon dugo vremena održao konferenciju za medije. Sutra u ponoć prestaju važiti gotovo sve epidemiološke mjere. Maske za većinu građana postaju preporuka i Stožer se oslanja na individualnu procjenu i odgovornost građana, a ne na sankcije i nadzor.

stozer

Foto: Youtube screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite danas se nakon dugo vremena obratio javnosti. Prelomili su – od sutra od ponoć ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere.

Nove odluke bit će objavljene sutra u Narodnim novinama i stupaju na snagu u subotu 9. travnja.

Maske samo u zdravstvu i socijali, ostalo individualna procjena

Kako je uvodno kazao Davor Božinović, epidemiološka slika znatno je povoljnija, a posljedice bolesti više nemaju značajnijeg utjecaja na zdravstveni sustav.

“Pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, s time  da bi i dalje ostala obveza korištenja medicinskih maski za neke kategorije osoba, dok bi se drugim kategorijama osoba preporučilo korištenje maski. Dodatni element u korist ovakve odluke jest dolazak toplijeg vremena”, kazao je uvodno ministar Božinović.

Istaknuo je odluku o obveznom korištenju maski – nošenje maski propisuje se kao obveza samo kao u okolnostima koje se i dalje ocjenjuju kao okolnostima visokog rizika. A u okolnostima koje su nižeg rizika daje se samo preporuka za korištenje medicinskih maski.

“Maske će se obvezno morati koristiti samo u zdravstvenim ustanovama i u domovima za starije. To vrijedi i za zaposlenike i za korisnike i za posjetitelje”, kazao je Božinović.

Nošenje maski, dakle, ovisit će o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama. Druga odluka koja ostaje na snazi jest odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko granice. U odnosu na staru odluku, više nema zabrane ulaska u RH bez obzira iz kojih zemalja i kojih razloga. Za državljanje EU više neće biti potrebna ni covid potvrda, dok za državljanje trećih zemalja hoće.

Ukidaju se skoro sve epidemiološke mjere, maske ostaju samo za neke!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap