Ukidaju se skoro sve epidemiološke mjere, maske ostaju samo za neke!

Josip Mihaljević
7. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je  u 11 sati nakon dugo vremena održao konferenciju za medije. Sutra u ponoć prestaju važiti gotovo sve epidemiološke mjere. Maske za većinu građana postaju preporuka i Stožer se oslanja na individualnu procjenu i odgovornost građana, a ne na sankcije i nadzor.

stozer

Foto: Youtube screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite danas se nakon dugo vremena obratio javnosti. Prelomili su – od sutra od ponoć ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere.

Nove odluke bit će objavljene sutra u Narodnim novinama i stupaju na snagu u subotu 9. travnja.

Maske samo u zdravstvu i socijali, ostalo individualna procjena

Kako je uvodno kazao Davor Božinović, epidemiološka slika znatno je povoljnija, a posljedice bolesti više nemaju značajnijeg utjecaja na zdravstveni sustav.

“Pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, s time  da bi i dalje ostala obveza korištenja medicinskih maski za neke kategorije osoba, dok bi se drugim kategorijama osoba preporučilo korištenje maski. Dodatni element u korist ovakve odluke jest dolazak toplijeg vremena”, kazao je uvodno ministar Božinović.

Istaknuo je odluku o obveznom korištenju maski – nošenje maski propisuje se kao obveza samo kao u okolnostima koje se i dalje ocjenjuju kao okolnostima visokog rizika. A u okolnostima koje su nižeg rizika daje se samo preporuka za korištenje medicinskih maski.

“Maske će se obvezno morati koristiti samo u zdravstvenim ustanovama i u domovima za starije. To vrijedi i za zaposlenike i za korisnike i za posjetitelje”, kazao je Božinović.

Nošenje maski, dakle, ovisit će o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama. Druga odluka koja ostaje na snazi jest odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko granice. U odnosu na staru odluku, više nema zabrane ulaska u RH bez obzira iz kojih zemalja i kojih razloga. Za državljanje EU više neće biti potrebna ni covid potvrda, dok za državljanje trećih zemalja hoće.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap