Ukida se pomicanje kazaljke sata, prelazimo li na ljetno ili zimsko računanje vremena?

Josip Mihaljević
3. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Europska komisija se u proteklih nekoliko mjeseci odlučila pozabaviti jednim od gorućih problema Europske unije – famoznim jesenskim i proljetnim pomicanjem kazaljke sata. Odluku su prepustili građanima, koji su u internetskoj anketi mogli glasati jesu li za zadržavanje postojećeg pomicanja kazaljke sata ili ćemo tu praksu ukinuti.

pomicanje kazaljke

Foto: Pixabay

Medijska kampanja je urodila plodom, a u internetskoj anketi sudjelovalo je čak 4,6 milijuna stanovnika EU.

Velika većina, čak 84% njih glasalo je za ukidanje pomicanja sata, ali problem nije riješen – moramo se odlučiti hoćemo li vrijeme od sada računati po zimskoj ili ljetnoj varijanti.

Zašto se uopće pomicala kazaljka sata?

Većina članica EU-a upoznata je s ljetnim računanjem vremena, još iz doba Prvoga i Drugoga svjetskog rata, kada su se na taj potez odlučivali zbog uštede energije. Pomicanjem kazaljke sata bolje su uspijevali iskoristiti danje svjetlo, imali su veću mogućnost rekreacije u večernjim satima zbog “duljeg” dana ili su se jednostavno htjeli uskladiti s praksom susjednih država.

Prema internetskoj anketi Europske komisije, milijuni Europljana glasala je za to da sat ostane na ljetnom računanju vremena, a predsjednik Komisije Jean Claude Juncker je zadovoljan s takvim rezultatom.

Oni koji se zalažu za ljetno računanje vremena, kažu kako će promjena rezultirati s više danjeg svjetla zimi ujutro i ljeti navečer, što bi moglo smanjiti broj prometnih nesreća, piše independent.co.uk. Također, stručnjaci u zadnjih nekoliko godina upozoravaju kako je konstantno mijenjanje računanje vremena štetno za bioritam, pogotovo kod starijih ljudi i male djece.

I Hrvati biraju

Zemlje članice EU posljednje nedjelje u ožujku prelaze na ljetno računanje vremena, a na zimsko se vraćaju posljednje nedjelje u listopadu.

Prema jednom prijedlogu, svaka članica bi mogla sama za sebe izabrati koju će varijantu koristiti, iako bi neki teži slučaj neusklađenosti imao nepovoljne ekonomske posljedice, tako da takav scenarij nije izgledan.

Nakon što prijedlog o ukidanju vremena prođe kroz proceduru u Europskom parlamentu, poslat će se na konzultacije članicama. Nakon što se sve dogovori, EU će napisati novu Direktivu po kojoj će zemlje članice računati svoje vrijeme, a Hrvatska će morati izmijeniti svoju Uredbu o računanju vremena kako bi se prilagodila odluci Europske unije.

Države članice EU-a su, inače, razvrstane u tri vremenske zone, a Hrvatska se nalazi među 17 država koje se ravnaju prema srednjeuropskom vremenu, koje je +1 sat od “središnjeg” vremena  u Greenwichu.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap