Ugroženo je 180.000 radnih mjesta, očekuje se val umirovljenja poduzetnika starijih od 55 godina

Josip Mihaljević
8. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Poduzetnici stariji od 55 godina moraju početi planirati prijenos poslovanja. U Hrvatskoj ta kategorija poduzetnika (stariji od 55) vode više od 16.000 malih i srednjih poduzeća s gotovo 180.000 zaposlenih, istaknuto je na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja.

radnici

Foto: Unsplash

Poduzetnici stariji od 55 godina moraju početi planirati prijenos poslovanja, istaknuto je na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, piše tportal.hr. Prijenos poslovanja podrazumijeva prijenos vlasništva nad poduzeem na drugu osobu ili drugo poduzeće, čime se osigurava kontinuitet postojanja. Najčešće se događa kada vlasnik odlazi u mirovinu.

Budući da u Hrvatskoj operira oko 16.000 malih i srednjih poduzeća s gotovo 180.000 zaposlenih, a vlasnici su stariji od 55 godina, na Forumu je istaknuto kako već danas moraju početi planirati prijenos poslovanja.

“Među najvećim izazovima uspješnog prijenosa poslovanja su i nedostatak iskustva, preveliko naslanjanje na nasljednike iz obitelji, nespremnost na promjene te druge psihološke barijere. Mnoge poduzetnike muči i neizvjesnost izvora prihoda u mirovini. Sve su to teme o kojima stariji poduzetnici sa svojim potencijalnim nasljednicima trebaju otvoreno razgovarati”, kazala je direktorica CEPOR-a Mirela Alpeza.

Splasnula navala umirovljenika na rad, brojke stagniraju i u blagom su padu

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva sustavno radi na jačanju svijesti poduzetnika o izazovima koje slijede i savjetuju kako proces prijenosa poslovanja učiniti što uspješnijim.

Podaci Europske komisije otkrivaju da u EU svake godine oko 150.000 malih i srednjih poduzeća procesu prijenosa poslovanja ne pristupe na odgovarajući način i da se time svake godine ugrožava oko 600.000 postojećih radnih mjesta.

Na Forumu su kritizirali neodgovarajuću potporu nadležnih institucija oko prijenosa poslovanja, a istaknuli su i mogućnost prodaje poduzeća drugim poduzetnicima koji se žele imati svoje poduzeće, ali ne na način da ga pokrenu ispočetka.

 

Ugroženo je 180.000 radnih mjesta, očekuje se val umirovljenja poduzetnika starijih od 55 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap