Ugroženo je 180.000 radnih mjesta, očekuje se val umirovljenja poduzetnika starijih od 55 godina

Josip Mihaljević
8. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Poduzetnici stariji od 55 godina moraju početi planirati prijenos poslovanja. U Hrvatskoj ta kategorija poduzetnika (stariji od 55) vode više od 16.000 malih i srednjih poduzeća s gotovo 180.000 zaposlenih, istaknuto je na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja.

radnici

Foto: Unsplash

Poduzetnici stariji od 55 godina moraju početi planirati prijenos poslovanja, istaknuto je na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, piše tportal.hr. Prijenos poslovanja podrazumijeva prijenos vlasništva nad poduzeem na drugu osobu ili drugo poduzeće, čime se osigurava kontinuitet postojanja. Najčešće se događa kada vlasnik odlazi u mirovinu.

Budući da u Hrvatskoj operira oko 16.000 malih i srednjih poduzeća s gotovo 180.000 zaposlenih, a vlasnici su stariji od 55 godina, na Forumu je istaknuto kako već danas moraju početi planirati prijenos poslovanja.

“Među najvećim izazovima uspješnog prijenosa poslovanja su i nedostatak iskustva, preveliko naslanjanje na nasljednike iz obitelji, nespremnost na promjene te druge psihološke barijere. Mnoge poduzetnike muči i neizvjesnost izvora prihoda u mirovini. Sve su to teme o kojima stariji poduzetnici sa svojim potencijalnim nasljednicima trebaju otvoreno razgovarati”, kazala je direktorica CEPOR-a Mirela Alpeza.

Splasnula navala umirovljenika na rad, brojke stagniraju i u blagom su padu

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva sustavno radi na jačanju svijesti poduzetnika o izazovima koje slijede i savjetuju kako proces prijenosa poslovanja učiniti što uspješnijim.

Podaci Europske komisije otkrivaju da u EU svake godine oko 150.000 malih i srednjih poduzeća procesu prijenosa poslovanja ne pristupe na odgovarajući način i da se time svake godine ugrožava oko 600.000 postojećih radnih mjesta.

Na Forumu su kritizirali neodgovarajuću potporu nadležnih institucija oko prijenosa poslovanja, a istaknuli su i mogućnost prodaje poduzeća drugim poduzetnicima koji se žele imati svoje poduzeće, ali ne na način da ga pokrenu ispočetka.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap