Udruga članova drugog stupa i UGP potpisali sporazum o suradnji: “Unatoč svemu, mirovine su jako male”

Josip Mihaljević
21. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova koja je prošloga tjedna izašla s detaljnom analizom mirovinskog sustava i reformskim prijedlozima danas je potpisala sporazum o suradnji s Udrugom Glas poduzetnika.

UGP uduga bujas grubisic

Foto: Press

Nakon što su prošloga tjedna predstavili veliku analizu mirovinskog sustava Republike Hrvatske i iznijeli niz reformskih prijedloga, Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova danas je u Zagrebu s Udrugom Glas poduzetnika potpisala sporazum o partnerskoj suradnji.

Grubišić: Unatoč svemu, mirovine su u Hrvatskoj jako male

udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova
Plan za drastičnu mirovinsku reformu: Sustav koji generira mirovine od 2800 kuna nije dobar

Sporazum su potpisali predsjednici udruga, Andrej Grubišić i Hrvoje Bujas.

“Ekonomska logika upućuje na zaključak da je jedino razborito rješenje za bolje buduće mirovine veće ulaganje u privatne sheme i promjena strukture ulaganja OMF-ova i MOD-ova, ukoliko želimo bolje prinose. No privatnu mirovinsku štednju ne možemo gledati odvojeno od prvog stupa i ukupnih izdvajanja na mirovine.

 

 Iako formalni doprinosi za prvi mirovinski stup iznose 15%, to pokriva tek nešto više od 50% rashoda za mirovine, a ostatak se podmiruje iz proračuna. Tu razliku opet podmiruju porezni obveznici plaćanjem drugih vrsta poreza, što upućuje na zaključak da je stvarno izdvajanje za mirovine oko 30% bruto plaće! Unatoč tome, mirovine su u Hrvatskoj jako male”, kazao je Andrej Grubišić, predsjednik Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Udruga je izašla s idejom o postupnom smanjivanju uplata u prvi stup i povećanje odvajanja uplata u privatnu mirovinsku štednju i traže drastičnu promjenu strukture ulaganja mirovinskih fondova koja je dobrim dijelom propisana zakonima.

Bujas: Njihova analiza je izuzetno vrijedan dokument

Hrvoje Bujas podržao je “aktivan i konstruktivan doprinos promjenama”:

Pogledajte 13 reformskih prijedloga za veće mirovine u Hrvatskoj

“Zalažu se, kao i mi, za jačanje privatne inicijative te smo ih prepoznali kao Udrugu koja kroz svoje djelovanje podupire bitne vrijednosti koje zastupa UGP, dijele ciljeve i viziju Hrvatske 2.0. Analiza hrvatskog mirovinskog sustava koju su nam predstavili je izuzetno vrijedan dokument, koji je produbio naša znanja o ovoj važnoj temi, oko koje ni sami nismo bili dovoljno informirani, a radi se o našoj imovini i našim mirovinama!”, kazao je Bujas.

Sporazum o suradnji, između ostalog, kaže da će se dvije udruge, potpisnice sporazuma, međusobno obavještavati o svim važnim inicijativama i događajima, međusobno se podržavati u zahtjevima koje upućuju nadležnim tijelima ukoliko oni odražavaju njihove temeljne vrijednosti i načela djelovanja te da će zajednički kreirati inicijative i događaje od zajedničkog značaja, kao i zajednički se prijavljivati na projekte financirane od sredstava EU.

Udruga članova drugog stupa i UGP potpisali sporazum o suradnji: “Unatoč svemu, mirovine su jako male”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap