Udovica branitelja iz Zadra prima obiteljsku mirovinu iako živi s drugim čovjekom

Jasmina Grgurić Zanze
26. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Da se i najbolji zakoni mogu zloupotrijebiti te da pred njima ipak nismo svi isti, iznova dokazuje ovih dana i jedan zadarski slučaj, gdje je Općinski sud nepravomoćno presudio da udovica branitelja koja već 18 godina živi s drugim muškarcem zapravo ne živi u izvanbračnoj zajednici, iako je on prijavljen na njezinoj kućnoj adresi. Svo to vrijeme ona prima mirovinu pokojnoga supruga, a po svemu sudeći, primat će je i dalje.

Radnja filma “Ministarstvo ljubavi” neodoljivo podsjeća na ovaj slučaj Snimak zaslona/Youtube

Udovica branitelja iz Zadra i njezin sadašnji partner, također branitelj, piše Slobodna Dalmacija, ne samo da dijele zajedničku adresu, nego imaju i zajednički kćer, objavljuju romantične fotografije sa zajedničkih ljetovanja i skijanja, dok njezin Audi nosi njegove inicijale na registarskim pločicama. A sve to dok ona prima mirovinu pokojnoga supruga. Podsjetimo, sklapanjem braka, izvanbračne zajednice ili životnog partnerstva udovci prema zakonu gube pravo na obiteljsku mirovinu.

Međutim, ništa od nabrojanog nije bio dovoljan dokaz zadarskim tužiteljstvu da dokaže kako udovica doista i živi u izvanbračnoj zajednici već 18 godina s novim muškarcem, dok prima mirovinu pokojnoga supruga. Kako piše SD, njihov dugogodišnji zajednički život potvrdio je sin iz braka s pokojnim suprugom, no unatoč tomu zadarski Općinsku sud odlučio je da udovica i Zadranin ne žive u izvanbračnoj zajednici, iako je muškarac i dalje prijavljen na njezinoj adresi.

Za zajednicu mora postojati volja

Naime, Slobodna prenosi dio obrazloženja sutkinje Općinskog suda u Zadru, Marije Dukić, u kojem “stoji” da iako je tuženik prijavljen na adresi tužene, iz iskaza saslušanih svjedoka ne proizlazi da je on doista i stanovao kod tužene, ili da je sudjelovao u podmirenju potreba i troškova zajedničkog kućanstva.

“Kako je za postojanje braka jedan od uvjeta da su nevjesta i ženik izjavili svoj pristanak za sklapanje braka, neupitno je potrebno kod osoba za koje se tvrdi da žive u izvanbračnoj zajednici utvrditi na neosporan način da kod oboje postoji volja da u svojem odnosu ostvaruju sadržaj braka, što u konkretnom predmetu nije slučaj, imajući u vidu iskaze tuženika i svih saslušanih svjedoka, osim sina tužene, koji s majkom nedvojbeno ima poremećen odnos” – navela je sutkinja što prenosi Slobodna Dalmacija.

Svjedočenje sina udovice, koji je na sudu rekao da su majka i njezin partner kupili neki teren, a onda i Audi na majčino ime, ali s oznakom registracije po inicijalima njezina novog partnera, nije uvaženo. On je također posvjedočio da kada su se uselili u stan koji su dobili 1994. godine na račun očeve smrti, sadašnji partner njegove majke se istog dana uselio s njima.  Zajedno su uređivali stan, a alimentacija za sestru nije se nikada donosila jer su cijelo vrijeme živjeli zajedno. Automobil je kasnije prepisan na njega, tvrdio je na sudu sin.

Zajednička adresa je splet okolnosti

Sadašnji par negirao je izvanbračnu zajednicu s objašnjenjem da je zajednička kći plod njihove kratkotrajne ljubavne veze, a da njihov život ne čini zajednicu u socijalnom, emocionalnom i ekonomskom smislu. Tako okolnost identične adrese prebivališta nije dokaz izvanbračne zajednice, nego je rezultat spleta okolnosti. Partner je pojasnio da nikada stvarno nije stanovao na udovičinoj adresi nego je to napravio, prenosi njegov iskaz Slobodna Dalmacija, isključivo kako bi mu pošta mogla uvijek dolaziti na isto mjesto.

Tužbu protiv njih podnijelo je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru zbog utvrđivanja izvanbračne zajednice koja, kako su naveli u tužbi, između njih traje od 1995. godine. Općinski sud u Zadru utvrdio je još 2015. da između njih postoji izvanbračna zajednica koja traje od 17. listopada 1999. godine, no Županijski sud u Zadru je 2016. ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap