Udar na novčanik: Europska komisija traži da plin za grijanje poskupi čak 25 posto!

Josip Mihaljević
19. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Čak i ako vole zimu kao vremensko doba, umirovljenici u sezoni grijanja još teže sklapaju kraj s krajem zbog visokih računa za grijanje. Čini se da će im to u budućnosti to biti još teže jer će “račun” za spas klime doći u obliku skupljeg plina!

radijator

Foto: Unsplash

Ako se grijete na plin, možete očekivati 25 posto skuplju cijenu najkasnije do 2026. godine kada će se uvesti renta na stakleničke plinove, piše novac.jutarnji.hr. Takav scenarij dolazi od nedavno objavljene energetske strategije Europske komisije “Fit for 55” koja podrazumijeva ubrzano izbacivanje fosilnih goriva iz prometa i gospodarstva, ali i iz zgradarstva.

“Ideja EU je ukinuti sasvim grijanje na plin do 2050. i u tom smjeru ide prijedlog Europske komisije, a planira se da će stupiti na snagu 2026. godine”, kazao je za Jutarnji list Neven Duić s Katedre za energetska postrojenja i energetiku zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Ovim se cilja na skupinu kućanstva koja koriste plinske bojlere. Prema europskom dokumentu, hrvatski građani trenutačno plaćaju grijanje pet centa po kilovatsatu, a kada se uvede renta na stakleničke plinove plaćat će gotovo devet centa.

Dio je to većeg plana o zaštiti klime jer se ciljevi iz međunarodnog Pariškog sporazuma u suprotnom neće moći ostvariti. Neke su EU zemlje već zabranile ugradnju kondenzacijskih bojlera u nove zgrade i subvencioniraju njihovu zamjenu u postojećima.

Naravno, sve ovo će izazvati šok među građanima i dodatno proširiti energetsko siromaštvo starije populacije. No, iz Europske komisije pripremaju mehanizam kako bi se to ublažilo. Ranjive bi skupine trebale prema jednoznačnom i poštenom kriteriju imati subvencioniranu cijenu energije.

Mala je utjeha da će u nekim Europskim zemljama, poput Mađarske, Rumunjske, Litve i Latvije cijene plina rasti i više od 30 posto. Veće poskupljenje očekuje i Bugarsku (26 posto), a vrlo visoko na listi je i Hrvatska gdje se očekuju poskupljenja od 25 posto.

 

 

Udar na novčanik: Europska komisija traži da plin za grijanje poskupi čak 25 posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap