U Viškovu održana radionica o važnosti razvoja socijalnih usluga u zajednici, a predstavljeni su i neki programi

Ana Kanazir
29. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Udruga umirovljenika Viškovo je organizirala radionicu na temu važnosti razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga i skrbi starijih osoba u zajednici. Predstavljeni su primjeri dobre prakse koji se provode, kao i projekti koji pozitivno utječu na svakodnevnicu starijih osoba.

Crno-bijela fotografija dvije umirovljenice, pri čemu jedna stoji i drži ruku na ramenu umirovljenice koja sjedi

Umirovljenici | Foto: Unsplash

Na ovoj drugoj po redu održanoj radionici, govorilo se najviše o važnosti brige za starije osobe kroz razne projekte i programe, a predstavljeni su rezultati pojedinih aktivnosti.

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu
U Viškovu postoji šest gerontodomaćica koje brinu o deset puta više starijih osoba

U Viškovu se provodi nekoliko programa koji uključuju umirovljenike. Jedan od njih je usluga pomoći u kući, projekt koji je vrijedan nešto manje od 26.500 eura, a koji je financiran iz EU fondova i koji traje do 1. srpnja. Osim toga, postoje i gerontodomaćice, o kojima smo pisali u ovom tekstu, a provodi se i projekt ‘SeniORNI’ koji Grad provodi u partnerstvu s Udrugom umirovljenika i starijih osoba Kastav i Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka. Provodi se i program ‘Ruke pomažu’.

Spomenuti su i skrb u Domu za starije osobe ‘Kantrida’, ali i ‘ Aktivni umirovljenici, dugovječni stanovnici’ Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji, kao i dvije faze projekta ‘Zaželi’. Spomenuti su i drugi programi koji na neke načine brinu o umirovljenicima. Osim stalnih aktivnosti, u Udruzi umirovljenika Viškovo se povremeno provode razna savjetovanja koja pomažu umirovljenicima, kao što je održano pravno savjetovanje.

Na radionici je istaknuta važnost brige za starije osobe i nužnost uspostave izvaninstitucijskih socijalnih usluga za starije osobe i podizanje svijesti o procesu deinstitucionalizacije.

Copy link
Powered by Social Snap