U Stožeru još nisu dogovorili o popuštanju mjera: “Ne postojimo da bi nekome zagorčavali život”

Josip Mihaljević
25. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 12 sati. Danas imamo 134 nova slučajeva, a preminule su 32 osobe. Na današnjoj konferenciji najviše je bilo riječi o usporenoj isporuci cjepiva te o novim mjerama koje nas čekaju krajem tjedna.

stožer

Foto: Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519.

Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 138 pacijenata.

Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221 676 osoba od toga 579 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15 109 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 156 456 osoba, od toga 2 423 u posljednja 24 sata.

Krunoslav Capak dao je standardni pregled epidemiološke situacije:

“Imamo pad od 20 posto ako usporedimo sa zadnjih sedam dana. Prosječna dvotjedna incidencija novozaraženih na 100 tisuća stanovnika iznosi 216. Na prvom mjestu je Sisačko-moslavačka županija s 385,6 incidencijom, a najnižu ima Istarska županija, 92,9.

Na ljestvici EU po 14-dnevnoj stopi incidencije smo trenutno na šestom mjestu, nižu incidenciju od nas imaju samo Rumunjska, Mađarska, Bugarska, Grčka i Finska”, kazao je Capak.

Problemi s cjepivom – proizvođači Europi šalju manje cjepiva nego što je dogovoreno

HZJZ je prošloga tjedna objavio kako će se plan cijepljenja privremeno usporiti jer će nam proizvođači slati manje doza od dogovorenog. Problem je prisutan na razini cijele EU. Novinari su pitali hoćemo li se okrenuti prema ruskim ili kineskim cjepivom.

“Mi smo skupa sa svim drugim državama EU ušli u pregovarački proces sa 6+1 proizvođačem cjepiva. Ugovor koji smo sklopili s EU kaže da ne možemo bilateralno ući u pregovore s istim tim proizvođačima dokle god EU pregovara o cjepivu za cijelu EU.

Što se tiče ovih proizvođača izvan EU, oni zahtijevaju jedan poseban proces registracije za RH ili EU. Koliko je meni poznato, niti jedan od njih nije pokazao želju da idu prema Europskoj komisiji za lijekove. Mi za sada ne planiramo ući u razgovore s proizvođačima. Osnovni razlog tome je što smo se dogovorili s EU da idemo s njima, dijelimo sudbinu toga što se u međuvremenu dogodilo. Nadamo se da će se to brzo ispraviti i da će se isporuke nastaviti kako su najavljene”, kazao je Krunoslav Capak.

Božinović je dodao kako bi Europska komisija već danas trebala početi pregovore o rješavanju usporene isporuke cjepiva.

“Ugovori se moraju poštivati, imate jučerašnju izjavu predsjednika Europskog vijeća o tome da će EU iskoristiti svoje mogućnosti da uvjeri proizvođače da moraju poštivati dogovore, tako da mi očekujemo da će ti razgovori polučiti rezultat”, kazao je Božinović.

Još nema dogovora oko popuštanja mjera

Kako je izgledno da idemo prema popuštanju mjera, novinari su pitali hoće li do toga doći i ako se zabilježi “novi soj” korone u Hrvatskoj.

“Mi za sada nismo ni dogovorili da popuštamo mjere, razgovori su u tijeku. Što se tiče dolaska novih sojeva koji se brže šire, naravno da je u tom slučaju opasnost za pogoršanje epidemije veća i to će to imati utjecaja na naše odluke”, kazao je Capak.

Novinari su pitali znači li to da ćemo pod strogim mjerama biti sve do proljeća, odnosno, do toplijeg vremena, a članove Stožera su upoznali i s najavljenim prosvjedom ugostitelja koji čak govore da bi mogli otvoriti ugostiteljske objekte na svoju ruku.

“Jučer smo imali sastanak, razmotrili smo aktualnu situaciju. Aktualne mjere su na snazi još ovaj tjedan, mi ćemo sigurno do kraja tog roka objaviti novu odluku. Znate da se radi o paketu od četiri odluke, tri su vezane za trgovine, granice i javni prijevoz – one će se praktički više manje produžiti u sadržaju u kojem jesu.

Četvrta je odluka o ograničenju okupljanja i drugim nužnim epidemiološkim mjerama – to je ta koja izaziva najviše interesa. O njoj se najviše razgovaralo”, kazao je Božinović.

“Stožer ne postoji da nekome zagorča život”

Brojevi su iz tjedna u tjedan bolji, ali nisu zanemarivi, kaže Božinović.

“U ovakvim okolnostima strategija velikog popuštanja nema previše uporišta. Najgora od svih opcija je da se nešto naglo otvori pa vas onda okolnosti demantiraju, i onda morate naglo zatvoriti. Generalno gledajući, treba još nešto vremena da se vidi što se zapravo zbiva s novim sojevima i s cjepivom, mi ćemo ostati na racionalnom pristupu. To znači da još nije trenutak kada idemo prema zatvaranjima, ali nije ni trenutak u kojem možemo ići prema nekim većim popuštanjima”, kazao je Božinović.

Osvrnuo se i na najavu nekih ugostitelja koji prijete samostalnim otvaranjem kafića.

“Nismo mi ovdje niti ovaj Stožer postoji da bi nekome zagorčavao život, epidemija je svima zagorčila život. Svi pokušavamo najbolje što možemo kako onih nekoliko temeljnih načela prevesti u realan život. Postoje djelatnosti gdje je epidemiološke zahtjeve jednostavnije primijeniti i djelatnosti gdje ih je teže promijeniti.

Daljnji pad brojeva i veće procjepljivanje su potrebni za povratak u normalan život, ali je očito da se to neće dogoditi sutra”, poručio je Božinović.

 

U Stožeru još nisu dogovorili o popuštanju mjera: “Ne postojimo da bi nekome zagorčavali život”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap