U poštu bez covid potvrde ne možete, ali u dom za starije – možete!

Josip Mihaljević
6. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Epidemiološke mjere, posebice kada su nelogične, izazivaju kontraefekt. Kako sada stvari stoje, bez covid potvrde ne možete koristiti poštanske usluge, ali se zato možete ušetati u dom za starije ako ste dostavljač, vodoinstalater ili nešto treće.

potvrda

Foto: Unsplash

Kako sada stvari stoje, za ulazak u poštu vam treba valjana covid potvrda. Zapravo, ni to nije u potpunosti točno jer u poštu svakako možete ući bez covid potvrde, a njenu valjanost dokazujete tek na šalteru. Ta pravila za poštu vrijede za sve.

Međutim, trenutni set mjera podrazumijeva i puno blaže uvjete za ulazak u domove za starije, piše Jutarnji list. Korisnici koji trebaju neku uslugu u centrima za socijalnu skrb ili u domu za starije (a tu se ubrajaju i dostavljači, vodoinstalateri itd.) ne moraju imati covid potvrdu, dok sami zaposlenici ustanova socijalne skrbi bez njih ne mogu na posao.

Nema posjeta bez covid potvrda, ali možete ući popraviti vodokotlić bez potvrde

Tako da u dom za starije možete ući popraviti vodokotlić bez covid potvrde, ali posjetiti baku bez valjane covid potvrde ne možete:

“Korisnici i štićenici potvrde ne trebaju, ali posjetitelji u domovima trebaju”, potvrdili su iz Ministarstva rada za Jutarnji list.

Takva pravila, saznaje Jutarnji, izazivaju velik bunt među zaposlenicima.

jadranka dimic
Obavezne covid potvrde u domovima za starije: "Nekorektno, nepotrebno i diskriminirajuće"

“Potvrdu moraju imati isključivo zaposlenici. To jednostavno nema smisla. Dostavljač svaki dan dolazi u dom za starije i ne mora imati potvrdu”, kazala je Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

Neki su domovi samostalno donijeli odluku da svi posjetitelji moraju imati potvrdu, ali to im ne prolazi:

“Poslali smo silne mailove Stožeru i Ministarstvu. Upravo odgovori Ministarstva unose dodatnu zbunjenost. Naime, oni govore o tome da potvrde moraju imati zaposlenici, ali nigdje se izrijekom ne govori ništa o korisnicima i posjetiteljima, pa većina ustanova ih ne traži potvrde”, nastavlja Dimić.

Dimić kaže kako se stalno govori da su korisnici domova najosjetljivija populacija, a da se baš u socijalnim ustanovama mjere ne provode.

Ministarstvo: Takve su odluke Stožera i preporuke HZJZ-a

Iz Ministarstva kažu kako se ne radi o njihovim odlukama, nego o odlukama Stožera i preporukama HZJZ-a:

stozer
Novi soj zabrinuo Stožer, a skraćuje se i trajanje covid potvrda

“Ustanove socijalne skrbi u svom radu primjenjuju Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije za centre za socijalnu skrb i Centar za posebno skrbništvo te Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije za pružatelje socijalne usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi izdane od strane HZJZ-a. Sukladno navedenom, omogućuju se posjeti korisnicima”, stoji u odgovoru koji su nam dostavili.

Posjetitelje se obvezuje predočiti potvrdu ili odgovarajući dokaz o testiranju. Iznimno, omogućavaju se posjeti u unutarnjim prostorima bez ograničenja samo u izvanrednim opravdanim situacijama – znatno pogoršanje zdravstvenog stanja korisnika uz poštivanje mjera”, odgovorili su iz resornog ministarstva za Jutarnji list.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap