U Osijeku organiziran poludnevni boravak za umirovljenike u kojem se mogu družiti, ali i provjeriti tlak

Ana Kanazir
12. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

U osječkom naselju Višnjevac organiziran je poludnevni boravak za umirovljenike. Za boravak je osiguran prostor u kojem se mogu koristiti računala, internet, televizija, a umirovljenici se mogu družiti, igrati razne društvene igre, čitati novine, a organizirani su i zdravstveni pregledi. Umirovljenici su zadovoljni novim boravkom, a nadaju se kako će biti sličnih prostora i više.

poludnevni boravak

Poludnevni boravak u Osijeku | foto: Screenshot HRT

U opremanje poludnevnog boravka uloženo je 200.000 kuna (26.544,56 eura), a do izbora novog vodstva njime upravlja Grad Osijek. Radi se o prostoru od otprilike 150 kvadrata u kojem umirovljenici mogu uživati.

Osijek otvorio treći dnevni boravak za umirovljenike

Druženje i okupljanje umirovljenika

U Osijeku se nalazi 30.000 umirovljenika koji će sada moći svakodnevno uživati u prostoru u kojem se mogu družiti, ali i raditi razne stvari i pri tome biti aktivni. Mogu se odazvati i na akciju mjerenja tlaka i razine šećera u krvi, a mogu i igrati društvene igre ili se kartati ili jednostavno samo provoditi vrijeme zajedno.

– O, to je jako važno. Važan je smijeh, zadovoljstvo. Tu se nađe i pokoja lijepa riječ, jer većinom budu sami, usamljeni. Znači, mi na neki način njih okupljamo, rekla je Marija Sužnjević, predsjednica Matice umirovljenika Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije za HRT.

Kao što smo pisali ovdje, prije godinu dana je u Osijeku otvoren treći dnevni boravak koji je uređen u dosad zapuštenom prostoru, čime je spriječena njegova daljnja devastacija. Trenutno, uz novi poludnevni dnevni boravak, umirovljenici u Osijeku mogu koristiti još 14 ovakvih prostora u svim gradskim četvrtima.

Umirovljenici su oduševljeni novim prostorom

I sami umirovljenici su oduševljeni ovom idejom, zadovoljni su jer se, kako kažu, konačno nešto događa u Višnjevcu. Dodaju i kako na ovaj način rasterećuju vlastite obitelji, a dobro je i za njihovo mentalno zdravlje.

– Prostor je nekih 150 kvadrata, ima grijanje, klimatiziran je, opremljen je s tri računala, internetom, besplatni wi-fi za sve korisnike, televizija, društvene igre, govori Romano Kristić, iz Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, zdravstvo i umirovljenike Grada Osijeka.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap