U mirovinu mogu s 49 godina života i 20 godina staža, a iznos je praktički jednak prosječnoj plaći

Josip Mihaljević
25. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Bogate arapske zemlje jedan su od dijelova svijeta koji se najviše razvija u posljednjih nekoliko desetljeća, a među njima prednjače Ujedinjeni Arapski Emirati. Tamo se u mirovinu može s 49 godina života i samo 20 godina staža, a državna mirovina bit će im praktički jednaka prosječnoj plaći.

UAE

Foto: Unsplash

Švicarska multinacionalna investicijska banka UBS objavila je svoj izvještaj o mirovinskim sustavima pojedinih država svijeta, a među najboljima su se po prvi puta našli Ujedinjeni Arapski Emirati, piše zawya.com. Područje Ujedinjenih Arapskih Emirata jedno je od mjesta koje u posljednjim desetljećima doživljava najveći ekonomski procvat na svijetu budući da su vrlo dobro unovčili biznis trgovanja svojih prirodnih sirovina.

Državna mirovina u toj je zemlji toliko jaka da većina građana nema potrebnu “sa strane” štedjeti za stare dane, a uvjeti za ostvarivanje mirovine su jedni od najblažih u svijetu.

Naime, u punu starosnu mirovinu mogu s 49 godina starosti pod uvjetom da su odradili minimalno 20 godina staža. 

“UAE ima jedan od najbolje pozicioniranih mirovinskih sustava globalno. No, čak ni njihov sustav nije otporan na demografske promjene, očekuje se da će u narednim desetljećima doživjeti pritisak. U međuvremenu imaju dovoljno vremena i prilike da se prilagode reformskim zahvatima”, ocijenio je dr. Niels Zilkens iz UBS-a.

Kao veliku pogodnost istaknuo je činjenicu da su mirovine praktički jednake prosječnoj radničkoj plaći. To bi za prosječnog umirovljenika biti više od 14 tisuća kuna mjesečno.

U mirovinu mogu s 49 godina života i 20 godina staža, a iznos je praktički jednak prosječnoj plaći
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap