U mirovini ste i plaćate račune preko trajnog naloga? Morate pripaziti na jednu stvar!

Josip Mihaljević
13. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Svaki umirovljenik s prosječnom mirovinom je sam svoj ministar financija. Računovodstvo s prihodima od 2.500 kuna pažljivo se vodi u rokovnicima i broji se svaka lipa. Ipak, ako imate trajne naloge za plaćanje pojedinih računa morate pripaziti na datum izvršavanja jer bi bez znanja mogli plaćati skupe kamate u prešutnim minusima.

Ilustracija (Pixabay)

Gužve ispred banaka početkom mjeseca mali su dokaz kako umirovljenici žive od mirovine do mirovine. Smanjeni prihodi nakon umirovljenja postaju prava muka umirovljenicima, a životni troškovi se u bitnome ne mijenjaju. Mnogi umirovljenici vode rokovnike u koje zapisuju svaki trošak i na taj način kontroliraju svoje mjesečne budžete, no nekima se bez znanja mogu dogoditi stvarno nepotrebni troškovi koji se lako mogu spriječiti.

Čak 60 posto umirovljenika živi u minusu, pogledajte rezultate ankete!

Uzmimo hipotetskog umirovljenika koji sve ili dio računa plaća preko trajnog naloga u banci. Ako u ugovoru o trajnom nalogu nije sam odredio na koji datum će se izvršiti trajni nalog, trenutak plaćanja postaje diskrecijsko pravo banke.

Mirovine se najčešće isplaćuju oko osmog dana u mjesecu, a dobar dio mirovine od prošlog mjeseca je tada već potrošen. Ako naš hipotetski umirovljenik ima trajni nalog i nije odredio da se plaćanje događa tek nakon isplate mirovine (recimo, 15. u mjesecu), banka već s početkom mjeseca može podmiriti račune i našeg umirovljenika bez njegovog znanja “gurnuti” u prešutni minus koji su se proteklih mjeseci pokazali problematičnima.

Stvar je u tomu da, iako će računi biti plaćeni, a isplata mirovine će vas izvući iz prešutnog minusa – tijekom tih nekoliko dana minusa plaćate kamate banci jer koristite prešutni minus, često bez znanja samog korisnika. Trošak za nekoliko dana ne mora biti ogroman, ali iz mjeseca u mjesec i na godišnjoj razini se može doći do pristojnog iznosa, recimo u razini jedne božićnice ili uskrsnice.

Dakle, ako plaćate račune preko trajnog naloga, dobro provjerite kada se vrši plaćanje (dobro je staviti nekoliko dana nakon isplate mirovine) jer u suprotnom banka nije obavezna plaćati račune s datumom dospijeća, nego može to napraviti prije nego što vam se isplati mirovina kada je iznos na računu poprilično tanak.

U mirovini ste i plaćate račune preko trajnog naloga? Morate pripaziti na jednu stvar!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap