U jednom selu u Srbiji žive samo umirovljenici udovci, a najteže im pada usamljenost

Ana Kanazir
6. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

U selu Pokrevenik kod Pirota u Srbiji svi muškarci su ostali bez svojih supruga, neki prije, a neki nešto kasnije. Osim toga, svi su umirovljenici stariji od 70 godina, a sada se snalaze kako znaju i umiju. Kažu kako im je teško bez žena, ali i kako žive skroman život s malim mirovinama.

Pokrevenik

selo Pokrevenik u Srbiji | foto: Screenshot YouTube

U ovom su selu prije živjeli stočari i sezonski radnici, a danas je selo poluprazno sa starim kućama kamenih krovova i lijepom prirodom. Po popisu stanovništva iz 2011. godine u Pokreveniku živi samo 57 stanovnika, pri čemu će se nadolazećim popisom stanovništva vidjeti je li se ovaj broj dodatno smanjio. Upravo su ovu atmosferu izoliranog planinskog sela iskoristili i producenti koji su tamo snimili nagrađeni horor film “You Won’t be alone”.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450
Srbi razmišljaju kako povećati mirovine od 1. siječnja: Žele uzeti hrvatski omjer švicarske formule

Umirovljenicima je teško

Udovcima teško pada što sve moraju raditi sami, ali imaju i male mirovine pa žive vrlo skromno.

– Nema gore kazne nego da muškarac nadživi ženu. U svakoj se kući osjeti da manjka ženska ruka. Sami moramo smišljati kako napraviti hranu, sami čistimo, peremo,… Dugo smo bili odvojeni od njih, viđali se po nekoliko puta godišnje, a kada je pod stare dane trebalo da budemo zajedno, mnoge su umrle, ispričali su mještani malog sela za Kurir. Dodali su kako su i žene uvijek radile teške poslove u polju i same vodile brigu oko djece i kućanstva, ali i kako ih je upravo to došlo glave.

Kažu kako su im mirovine male, ali i kako nešto zarade od stoke, a istaknuli su kako im je to dovoljno za skroman život. Naime, prosječna mirovina u Srbiji je u kolovozu iznosila 30.952 dinara (1857,12 kuna), ali će porasti od 1. studenog za devet posto. Doduše umirovljenici će to osjetiti tek na mirovinama koje će dobiti u prosincu. No, problem nastaje u izvedbi plana da se mirovine još jednom povećaju. Naime, od 1. siječnja one bi trebale biti još 12,1 posto veće. Više o mirovinama u Srbiji smo pisali ovdje. 

Ipak, male mirovine im ne predstavljaju toliki problem, jer kako kažu, najteže im pada bezvoljnost i usamljenost, koju jedva podnose.

U jednom selu u Srbiji žive samo umirovljenici udovci, a najteže im pada usamljenost
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap