U jednoj zemlji će umirovljenici u budućnosti raditi do 71. godine, a poznato je i zbog čega

Ana Kanazir
7. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Starije osobe će u Velikoj Britaniji morati u budućnosti, točnije od 2050. godine u mirovinu ići kada napune čak 71. godinu. Razlog tome je kako bi se očuvala ravnoteža u mirovinskom sustavu, dok je trenutna dob za umirovljenje 66 godina. Hoće li nova dobna granica stvarno postati toliko visoka, treba tek vidjeti, ali ovi zaključci istraživačkog Međunarodnog centra za dugovječnost navode kao je glavni razlog brzo starenje stanovništva.

Umirovljenici šetnja

Ilustracija | Pixabay

Trenutno Britanci u mirovinu odlaze s navršenih 66 godina, a ta dob bi se trebala povećati na 67 između 2026. i 2028. godine. Kada osobe idu u mirovinu u nekim europskim zemljama, možete pročitati ovdje.

macron
Ustavno vijeće je odobrilo Macronovu mirovinsku reformu, podiže se dob za umirovljenje

Baš kao i u većini zemalja i u Velikoj Britaniji je stanovništvo sve starije. Jednako tako, imaju i problem jer nema tko raditi pa je ideja da se dob za umirovljenje poveća. Tako će Britanci u mirovinu sa 67 godina između 2026. i 2028. godine, a prema Međunarodnom centru za dugovječnost, ova granica bi se mogla podići na 71 u 2050. godini. Jednako tako, iz istraživačkog centra pozivaju vladu da pazi na starije osobe i njihovo zdravlje kako bi mogli biti dio radne snage i u starijoj dobi, navodi mirror.co.uk.

Osim podizanje dobne granice za umirovljenje u Velikoj Britaniji, u Francuskoj su prošle godine također povisili dob za odlazak u mirovinu. Tako osobe u ovoj zemlji sada u mirovinu umjesto sa 62 godine, mogu otići kada navrše 64 godine. Naravno, ova odluka nije prošla bez pobune građana, a o tome smo više pisali i ovdje. Podsjećamo i kako se dob za umirovljenje žena mijenja u Hrvatskoj, pa tako ona iznosi 63 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap