U Hrvatskoj usklađivanje iznosi 2,24 posto. Provjerite koliko je u Njemačkoj!

Josip Mihaljević
27. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Nešto više od milijun hrvatskih umirovljenika od idućeg mjeseca može računati na 2,24 posto veće mirovine. Naravno, radi se samo o nominalnom rastu jer inflacija za isto razdoblje iznosi 2,6 posto što znači da je kupovna moć mirovina sve manja. Nijemci su također objavili koliko rastu njihove mirovine i pretpostavljamo da nitko neće ostati iznenađen trostruko većim iznosima.

novac

Foto: Unsplash

Svi korisnici Njemačke mirovine, pa tako i oni koji žive u Hrvatskoj, od 1. srpnja 2022. godine mogu očekivati pristojan rast mirovina. Kako piše kroativ.at, mirovine će porasti za oko 5,35 posto u zapadnoj Njemačkoj te 6,12 posto u istočnoj Njemačkoj, objavilo je u utorak berlinsko Savezno ministarstvo rada.

Radi se o jednom od najvećih usklađivanja mirovina u posljednjih nekoliko desetljeća, a znamo Nijemci u startu imaju višestruko veće mirovine od Hrvata pa je i visok postotak usklađivanja još ugodniji.

Ovim bi povećanjem prosječna njemačka mirovina trebala rasti između 34 i 36 eura mjesečno, ovisno je li ju korisnik zaradio na istoku ili zapadu zemlje.

“Drago mi je da možemo najaviti značajnu korekciju mirovina. To je dobra vijest za ljude koji su svojim radom godinama održavali sustav, posebno s obzirom na trenutno izazove – bilo da se adi o rastu cijena ili međunarodnoj krizi. Važno je vidjeti da naš mirovinski sustav funkcionira”, kazao je ministar rada Hubertus Heil.

Razlog nešto većem rastu mirovina (ranije prognoze su govorile oko 4,4 posto rasta) jest pozitivan razvoj prihoda tamošnjeg mirovinskog sustava.

Loša strana vijesti je što će dodatnih 103 tisuće ljudi biti pogođeno oporezivanjem mirovina, upozorava fenix-magazin.de.

U Hrvatskoj usklađivanje iznosi 2,24 posto. Provjerite koliko je u Njemačkoj!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap