U Hrvatskoj 7 posto starijih misli da je Zemlja ravna ploča

Josip Mihaljević
28. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

RTL je objavio zanimljivo istraživanje o prisutnosti teoretičara zavjere u hrvatskom društvu. Istražili su koliko ljudi u Hrvatskoj vjeruje u stvari poput: planet Zemlja je ravna ploča, čovjek nikada nije sletio na Mjesec, štetnost 5G zračenja i slično. Stariji od 60 iskaču iz prosjeka i pokazuju veću skepsu u većini ovih primjera.

ravna ploca

Foto: Youtube screenshot

Istraživanje RTL televizije ‘Slika nacije’ donosi odgovore na pitanja koliko su među Hrvatima proširene razne teorije zavjera. Rezultati pokazuju da stariji od 60 godina u Hrvatskoj odskaču od prosjeka kada se sumnja u službene istine. Evo kojim su se temama pozabavili.

Oblik našeg planeta

Ako do sada niste znali, u zapadnom svijetu, doduše uglavnom na internetu, proširena je teorija o tomu da je Zemlja zapravo ravna ploča. U Hrvatskoj ta teorija zapravo i nije toliko prisutna što pokazuje i istraživanje – samo 5,4 posto Hrvata misli da je Zemlja ravna ploča. Ravnozemljaša je češće među starijima od 60 godina (7 posto ispitanika) i među slabije obrazovanima (8,8 posto među ispitanicima koji imaju samo završenu osnovnu školu).

Čovjek na Mjesecu

Da je “mali korak za čovjeka, ali veliki korak za čovječanstvo” astronauta Neila Armstronga američka propaganda smatra 9,7 posto ispitanika. I u ovu teoriju češće vjeruju stariji od 60 (14 posto ispitanih) i osobe slabijeg obrazovanja (18,8 posto).

Velika podjela oko cjepiva

Čini se da je pandemija napravila svoje i da dobar dio građana sumnja u cjepiva. Čak 32,2 posto ispitanika smatra da su ona štetna i/ili nepotrebna. No, ovdje stariji ipak nisu iznadprosječno skeptični nego prednjače mlađi od 30 godina (39,1 posto ispitanika), slabije obrazovani (38,3 posto) i Dalmatinci (42,6 posto).

Svaki četvrti građanin smatra kako je svako cjepivo osobito opasno za djecu.

Alternativna medicina

Uočen je i snažan pad povjerenja u modernu zapadnjačku medicinu budući da samo 34,9 posto građana njoj daje prednost. Visokih 21,8 posto ispitanika više vjeruje alternativnoj medicini, a 35,7 posto nisu sigurni koja je od te dvije opcije bolja. Ostatak ne zna ili nema stajalište o ovoj temi.

Povjerenje prema znanosti

Doduše, 71,5 posto građana smatra da znanost i tehnologije čine ljudski život kvalitetniji. Paradoksalno, samo 55,5 posto ih smatra da znanost ne čini više štete nego koristi, a 18,6 posto ih smatra da je tomu slučaj.

RTL-ov prilog možete pogledati OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap