U dom za starije u Petrinji 109 korisnika vratit će se tek u rujnu

Jasmina Grgurić
10. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved posjetio je danas toplice u Topuskom. Tamo je nakon potresa smješteno 109 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe iz Petrinje. U svoj dom trebali bi se vratiti tek u rujnu kada će zgrada biti obnovljena.

Ilustracija: Rawpixel

Čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa, Tomo Medved sastao se danas s načelnikom Općine Topusko, Ivicom Kuzmićem te ravnateljem Top-Termi Topusko, Domagojem Moslerom.

Smještaj i prehranu korisnika iz Gline i Petrinje u toplicama financira država, a ta će se praksa nastaviti sve dok se korisnici na vrate u svoje domove.

Dom za starije u Petrinji bit će obnovljen  u rujnu

“Došao sam se uvjeriti u uvjete stanovanja ljudi koji su iz Petrinje i Gline nakon potresa ovdje privremeno smješteni. Zahvaljujem se ravnatelju toplica na osiguranim dobrim uvjetima. Dom za starije i nemoćne u Petrinji bit će obnovljen u rujnu. Tada će se korisnici iz privremenog smještaja u Topuskom vratiti u svoj matični dom” – rekao je Medved dodavši da korisnici u Topuskom imaju svu potrebnu skrb i njegu.

Sukladno dinamici povratka nastavit će se i projekt obnove toplica u koje je u zadnjih pet godina uloženo 30-tak milijuna kuna. Dodatnih 25 milijuna uložit će se u iduće dvije godine, izvijestio je ravnatelj Mosler. Planira se i povećanje kapaciteta i sadržaja Top-Termi s novim geotermalnim prstenom vrijednim 600 milijuna kuna, objavljeno je na službenim Vladinim stranicama.

U svibnju počinje obnova dijelova obiteljskih kuća

Razvojne projekte u Topuskom s velikim investicijskim iznosima podržao je i saborski zastupnik Ivan Celjak. Tomo Medved istaknuo je potporu Vlade RH svim projektima, i pritom posebno istaknuo početak gradnje autoceste do Siska i spoja prema Topuskom.

andrej plenković
Plenković predstavio Nacionalni plan oporavka: Evo što se mijenja po pitanju mirovina

Dosad je uklonjeno oko 50 u potresu oštećenih objekata, dodao je i za početak svibnja najavio obnovu nekonstrukcijskih elemenata obiteljskih kuća, dimnjaka i krovišta na potresom pogođenom području.

Načelnik Kuzmić kazao je da projekt Top-Termi nadilazi županijsku važnost te se može smatrati nacionalnim projektom kada bude završen za nekoliko godina.

Za idući petak potpredsjednik Vlade RH Medved najavio  je sastanak s predstavnicima više ministarstava s kojima će razgovarati o daljnim mogućnostima razvoja ovoga kraja, ali i o sanaciji posljedica potresa te obnovi Općine Topusko.

U dom za starije u Petrinji 109 korisnika vratit će se tek u rujnu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap