U Cresu će se graditi dom za starije, a pružat će smještaj za 90 korisnika

Ana Kanazir
6. travnja 2024.
Novosti
A- A+

U Cresu će se na površini od 6.203 četvornih metara graditi Dom za starije osobe ‘Marko A. Stuparić’. Dom će imati četiri funkcionalne cjeline za korisnike, odnosno kućanske zajednice i nudit će smještaj za 90 korisnika. Ovim domom će se riješiti problem potkapacitiranosti smještaja za starije osobe Kvarnerskih otoka.

Brodovi na vezu na otoku Cresu

Otok Cres/Pixabay

Dom za starije gradit će se u Cresu i to u blizini Doma zdravlja, osnovne škole i vrtića. Poznato je kako će Dom biti na više etaža, ali i kako će pružati smještaj i za osobe oboljele od demencije.

Dom za starije osobe Labin | dom-labin.hr
U ponedjeljak prvi korisnici dolaze u Dom za starije Labin

Poznato je kako će Dom izgledati

Još jedan dom za starije gradit će se ovoga puta na otoku Cresu. Točnije, Dom za starije ‘Marko A. Stuparić’ u samom gradu se planira graditi na zemljištu površine 6.203 četvornih metara. Ovaj dom će nuditi smještaj za 90 korisnika.

U prizemlju će se nalaziti kućanska zajednica za 20 osoba s demencijom, a vanjski prostor će se onda koristiti u svrhu terapijskog parka. Na drugim etažama će biti tri kućanske zajednice. Predviđene su dvokrevetne sobe s kupaonicom, a na svakoj etaži će biti dnevni boravak, manja blagovaonica i čajna kuhinja. U prizemnoj etaži smjestit će se veća blagovaonica i kuhinja. Uz navedeno, bit će smješteni i uredi voditelja, socijalnog i medicinskog osoblja, garderobe, više spremišta, arhiv i veća praonica.

Pokrit će se potrebe Kvarnerskih otoka

Sporazum o zajedničkom sudjelovanju u projektu izgradnje ovog objekta potpisali su Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i ravnatelj lošinjskog Doma za starije osobe „Marko A. Stuparić“ Goran Broz.

– Naše stanovništvo živi sve duže, a svjedoci smo modernih bolesti starenja pa je naša obveza osigurati primjerenu skrb i uvjete smještaja. Izgradnjom ovog doma pokrit ćemo potrebe Kvarnerskih otoka. Investicija je to od oko 7 milijuna eura koje ćemo dijelom osigurati i kreditima. U svakom slučaju PGŽ će ovaj projekt sigurno realizirati, a Cresani će dobiti moderan dom za starije kakvog i zaslužuju, rekao je župan Komadina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap