U BiH se danas obilježava dan penzionera: Nikad manje para i više potreba

mirovina.hr
25. listopada 2019.
Novosti
A- A+

U Federaciji BiH danas se obilježava Dan penzionera, koji se kod susjeda obilježava od 1997. godine.  Slično kao i i Hrvatskoj, većina umirovljenika nije zadovoljna sa svojim primanjima.

Foto: Pixabay

Mehmeda Čizmića (85) novinari oslobodenje.ba zatekli su u šetnji. Višedesetljetni rad ‘okrunjen’ je sa 600 maraka mjesečne mirovine. U bivšem sistemu bilo je bolje. Sada, kaže, nije loše, ali nije ni dovoljno.

– Vakat je skup, skupa je hrana, sve. Al’ šutim, ne žalim se nikad nikome, ovo je prvi put vama. Mene to nervira kad neko kuka. I kad nemam, kažem dobro mi je. Zakonodavci su podložni rukovodiocima, ne mogu ništa promijeniti. Ako se počnu buniti, skinu ih, stave druge. Dok ne bude masovnih demonstracija, promjene nema, govori Čizmić za oslobodenje.ba.

Ostali penzioneri s kojima su razgovarali ističu da ne mogu više da žive u bijedi i neimaštini. Bez pomoći djece, ne bi mogli sastavljati kraj s krajem. Ističu da s primanjima ne bi mogli platiti ni režije.

Omjer radnika i umirovljenika u BiH je jedan naprama jedan, objašnjavaju stručnjaci koji zagovaraju radikalnu reformu umirovljeničkog sustava. Čak 60 posto umirovljenika prima najnižu mirovinu.

Željko Šain, ekonomski stručnjak, kaže za TV1 da radikalna reforma mirovinskog sistema treba praktički biti na onima koji još nisu u penziji, koji tek treba da se zaposle ili su u radnom odnosu.

– Radna snaga koja konstantno odlazi neće biti obuhvaćena ovom reformom ako ona ikada zaživi. Ako se tome dodaju i parlamentarci koji zakonodavstvu dodaju samo kozmetičke izmjene, ne ostavlja se prostora za optimizam u budućnosti i dostojanstven život u trećoj životnoj dobi, komentiraju sa oslobodenje.ba.

U BiH se danas obilježava dan penzionera: Nikad manje para i više potreba
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap