U BiH najniža mirovina za 15 godina staža čak 44 posto veća nego u Hrvatskoj

Josip Mihaljević
31. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Iako su zakoni o mirovinskom osiguranju u dvjema državama slični, čak i minimalne razlike mogu dovesti do velikih posljedica za umirovljenike. Tako u Bosni i Hercegovini za 15 godina staža dobijete 1.583 kune mirovine, a u Hrvatskoj tek 1.096 kuna.

bosna sarajevo

Foto: Unsplash

Prema nedavno objavljenim službenim podacima, najniža mirovina za 15 godina radnog staža u Federaciji BiH iznosi 410 konvertibilnih maraka (1.583 kune), donosi Vecernji.ba. S druge strane, u Republici Srpskoj iznosi tek 242 konvertibilne marke (936 kuna).

novcanik najnize mirovine
Raste najniža mirovina: Provjerite iznose od kojih vaša primanja ne mogu biti manja!

Iako su zakoni o mirovinskom osiguranju svih bivših članica SFRJ slični, čak i minimalne razlike mogu dovesti do velikih posljedica. Najsličnije po pitanju najniže mirovine jest ono očito – ona se po službenoj dužnosti dodjeljuje ljudima kojima bi obični izračun mirovine ispostavio još nižu mirovinu.

Najniža mirovina u Hrvatskoj iznosi 1.096 kuna i računa se potpuno drugačije nego u susjedstvu. Mi u našem zakonodavstvu imamo nešto što zovemo “Aktualnom vrijednošću mirovine” (AVM) koja u biti predstavlja iznos mirovine za jednu godinu staža. Aktualna vrijednost mirovine u ovom trenutku iznosi 73,13 kuna, a kako bi dobili iznos najniže mirovine za određen broj godina staža, dovoljno je pomnožiti te dvije brojke.

Budući da je za ostvarivanje prava na mirovinu potrebno skupiti minimalno 15 godina staža, kada pomnožimo trenutnu AVM s 15 dobijemo iznos od 1.096 kuna.

S druge strane, u zakonodavstvu FBiH imaju drugačije rješenje:

“Najniži iznos penzije je iznos najniže penzije isplaćene za prosinac 2016. godine u Federaciji, usklađene za sva pripadajuća povećanja na dan ostvarivanja prava, a dalje se usklađuje u skladu sa zakonom”, stoji u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju u BiH.

Dakle, zbog drugačijeg zakonodavstva najniža mirovina u FBiH iznosi čak 44 posto više nego u Hrvatskoj.

S druge strane, prosječna mirovina u  Hrvatskoj puno je veća. U FBiH iznosi 2.022 kune, a kod nas 3.040 kuna. 

 

Copy link
Powered by Social Snap