Raste najniža mirovina: Provjerite iznose od kojih vaša primanja ne mogu biti manja!

Josip Mihaljević
1. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Indeksacijom mirovina aktualna vrijednost mirovine (AVM) za jednu godinu staža porasla je na 73,13 kune. Usklađivanjem rastu i najniže mirovine, a njihovi iznosi se i najlakše računaju. Donosimo koliko po novom iznose najniže mirovine, bilo da imate 15 ili 41 godinu radnog staža.

novcanik najnize mirovine

Foto: Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje jučer je objavio kako se mirovine usklađuju za 2,24 posto, a aktualna vrijednost mirovine koja označava “vrijednost” jedne godine staža u Hrvatskoj penje se sa 71,53 na 73,13 kune. Prosječan umirovljenik može očekivati šezdesetak kuna veću mirovinu, no čim se mijenja i aktualna vrijednost mirovine rastu i najniže mirovine koje se najlakše i računaju. Dovoljno je pomnožiti trenutačnu vrijednost aktualne vrijednosti mirovine (73,13 kune) i pomnožiti ih s godinama staža.

Najniže mirovine predstavljaju zaštitni instrument u našem mirovinskom sustavu, a trenutačno ih koristi svaki četvrti umirovljenik u Hrvatskoj. Najčešće se radi o ljudima koji su tijekom života primali plaće koje su niže od 80 posto prosječne plaće u RH, a mirovinski izračun bi im zbog premalih doprinosa isporučio stvarno malu mirovinu. Kako do toga ne bi došlo, njima se po službenoj dužnosti umjesto takve mirovine pomaže dodjeljivanjem najniže mirovine koja im je u konačnici povoljnija. Najniža mirovina nije fiksan iznos i ona može iznositi od 1.100 do 3.000 kuna, ovisno o tomu koliko staža skupite.

Ovo su novi iznosi od kojih vaša mirovina ne može biti manja

Što se događa s najnižim mirovinama: Eksplozija poniženih umirovljenika ili previše solidarnosti?

Dakle, najnižu mirovinu računamo tako da pomnožimo aktualnu vrijednost mirovine i godine staža. Kako bi uopće ostvarili mirovinu u Hrvatskoj, potrebno je odraditi 15 godina radnog staža pa je najbolje da krenemo s najnižom mirovinom za 15 godina staža.

15 x 73,13 = 1.096,95 kuna

U prijevodu – za 15 godina radnog staža ne možete dobiti manje od 1.096,95 kuna mirovine. U Hrvatskoj je, prema najnovijim podacima HZMO-a, ukupno 275 900 korisnika najniže mirovine. Prosječno su odradili 27 godina i četiri mjeseca staža pa im prosječna najniža mirovina iznosi 1.791 kunu. 

U tablici možete vidjeti iznose najniže mirovine od 15 do 41 godinu radnog staža koje će vrijediti od travnja nadalje:

najniza

Foto: Najniže mirovine | Mirovina.hr

U Hrvatskoj se može dobiti manja mirovina od najniže

stariji
Penalizacija uvijek vreba iza ugla: Evo kako možete dobiti nižu mirovinu od najniže

Međutim, to što najniža mirovina za 41 godinu staža iznosi 2.998,33 kune, ne znači da ne možete dobiti manje od tog iznosa. Tablica je u potpunosti točna od 15 do 34 godine staža, ali kada radnik napuni 35 godina staža, ovisno o godinama starosti, može otići u prijevremenu mirovinu. A ona košta u obliku penalizacije. Za pet godina raniji odlazak u mirovinu država će vam uzeti 12 posto ukupne mirovine.

Kako bi u potpunosti izbjegli penalizaciju, muškarci bi u mirovinu trebali sa 65 godina života, a žene sa 63 godine života. Penalizaciju još mogu izbjeći oni ljudi koji su skupili 41 godinu staža i 60 godina starosti – oni mogu u starosnu mirovinu bez ikakve penalizacije čim ispune ta dva uvjeta.

Primjer o penalizaciji najniže mirovine za 39 i pol godina staža možete pronaći OVDJE.

Raste najniža mirovina: Provjerite iznose od kojih vaša primanja ne mogu biti manja!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap