U 94. godini života preminuo bivši ministar Zvonimir Šeparović

Josip Mihaljević
31. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Zvonimir Šeparović, pravnik i političar, preminuo je jučer u 94. godini života. Tijekom života obnašao je niz funkcija, a u dva navrata bio je i ministar u Vladi RH.

zvonimir separovic

Foto: Zvonimir Šeparović | Youtube screenshot

Jučer je u 94. godini života u Zagrebu preminuo Zvonimir Šeparović, političar i pravnik koji je kratko vrijeme obnašao dužnost ministra vanjskih poslova RH, piše Večernji list.

Šeparović je rođen 14. rujna 1928. godine u Blatu na Korčuli, a kasnije je završio Pravni fakultet u Zagrebu. Nakon nekoliko godina rada u pravosuđu, postaje asistent na Pravnom fakultetu u znanosti, a specijalizaciju je dovršio na Max-Planck Institutu za kazneno i međunarodno pravo. Doktorirao je na Pravnom fakultetu u Ljubljani.

Utemeljitelj je Jugoslavenskog viktimološkog društva, a od 1989. do 1991. bio je rektor Sveučilišta u Zagrebu. Nakon demokratskih promjena 1990. godine utemeljio je Hrvatsko viktimološko društvo i kao nestranačka osoba bio je ministar vanjskih poslova u vladi Franje Gregurića 1991. godine. Kasnije je bio stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u, a obnašao je i visoke funkcije unutar HDZ-a.

Kratko je bio i ministar pravosuđa od travnja 1999. do siječnja 2000. godine, a u tom mandatu ostao je zapamćen jer je u ime RH podnio tužbu protiv SR Jugoslavije za genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu. Kandirao se na predsjedničkim izborima 2000. godine, ali dobio je najmanje glasova. Tada je podržavao kandidata Dražena Budišu, a pobjedu je odnio Stipe Mesić.

Šeparović se kasnije vratio u okrilje HDZ-a.

U 94. godini života preminuo bivši ministar Zvonimir Šeparović
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap