U 90. godini preminuo Just Fontaine: Čuveni francuski napadač i dalje drži rekord na svjetskim prvenstvima

Milan Dalmacija
1. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

U 90. godini života preminuo je čuveni francuski nogometaš Just Fontaine. On još uvijek drži rekord od 13 zabijenih golova na jednom svjetskom prvenstvu kojeg je postavio 1958. godine.

Just Fontaine | Foto: Screenshot: YouTube/FIFA

Nogometni svijet oplakuje gubitak još jedne legende sporta. Nakon Pelea i Miroslava Ćire Blaževića, u 90. godini života preminuo je čuveni francuski napadač Just Fontaine, piše Goal.com. On još uvijek drži rekord kojeg je postavio na Svjetskom prvenstvu 1958. godine. Tada je u šest utakmica zabio 13 pogodaka i time postao najbolji strijelac na jednom svjetskom prvenstvu svih vremena.

Just Fontaine rođen je 18. kolovoza 1933. godine u marokanskom gradu Marakešu, koji je tad bio dio pod francuskom vlašću. Karijeru je započeo u USM Casablanci, a najveće uspjehe imao je u Nici, a zatim i u Reimsu. Iako nije bio pretjerano visok, svega 1,74 metra, bio je rasni strijelac.

Debitirao je za Francusku s 20 godina, u utakmici protiv Luksemburga 1953. odmah je zabio hat-trick. U 21 nastupu za “tricolore” zabio je 30 pogodaka, među kojima je i ovih 13 sa Svjetskog prvenstva u Švedskoj. U dresovima Nice i Reimsa nastupio je 200 puta te zabio 164 pogotka. Reims je vodio do dvije titule prvaka Francuske i jednog osvojenog kupa, a stigao je i do finala Europskog kupa 1959. godine, kojeg je njegova momčad izgubila protiv Real Madrida.

Karijeru mu je naprasno prekinula teška ozljeda noge u 28. godini. Fontaine se nakon toga okušao i kao trener. Vodio je Luchon, Paris Saint-Germain, Toulouse te reprezentacije Francuske i Maroka.

Osnovao je Nacionalno vijeće profesionalnih nogometaša, Francuski nogometni savez ga je 2003. godine proglasio najutjecajnijim nogometašem u proteklih 50 godina, a Pele ga je godinu dana kasnije uvrstio na popis 125 najvećih živućih nogometaša.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap