U 110. godini života umro hrvatski marinac s Iwo Jime Josip Kršul

Josip Mihaljević
6. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Najstariji Hrvat Josip Kršul u prosincu je proslavio 109. rođendan, a preminuo je u noći s četvrtka na petak u kući u kojoj se rodio 1911. godine.

rođendan josip kršul

Foto: Josip Kršul i američki veleposlanik Robert Kohorst (desno) | Facebook

Selčanin Josip Kršul, koji je slovio za najstarijeg živućeg Hrvata, preminuo je u noći s četvrtka na petak u 110. godini života. Preminuo je u istoj kući u kojoj se rodio 10. prosinca 1911. godine.

Kršul je bio električar i radiotelegrafist, a do početka Drugog svjetskog rata plovio je svjetskim morima, piše N1. Početak Drugog svjetskog rata dočekao je u Teksasu gdje se javio u američku vojsku. Postao je marinac i išao je na pacifičko borište te je sudjelovao na operacijama na otoku Iwo Jima.

Naokon rata živio je u Kaliforniji. Oženio je Amerikanku hrvatskih korijena Milicu koja je preminula prije 14 godina. Krajem života vratio se u rodno Selce gdje je rođen. Pretprošle godine mu je povodom 107. rođendana osobno čestitao američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Njegov nećak Žarko Jeličić je prije nekoliko mjeseci poručio da je ujak dobrog zdravlja i da ne pije lijekove. Kršul bi svakoga dana popio čaj, kavu, čašu vina, a ujutro po jednu rakiju. Jeo je isto što i drugi ukućani, ali u manjim porcijama.

Počivao u miru.

U 110. godini života umro hrvatski marinac s Iwo Jime Josip Kršul
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap