Turska kava: Napravite svoj omiljeni napitak još boljim uz jednostavan trik

Luka Kalac
16. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Priprema turske kave mnogima isprva djeluje sasvim jednostavno, no to i nije baš tako. Ako u svojoj kuhinji imate tursku kavu, šećer, šalice i džezvu, sve što vam još treba je još malo hladne vode. Ovako ćete izvući najbolje što se može iz okusa i arome prave turske kave. U džezvu biste trebali staviti hladnu vodu u koju ćete, kada proključa, dodati tursku kavu. Kada se krene dizati pjena, odvojite je u šalice i nalijte kave. Potom vratite džezvu da još jednom proključa i tek je onda možete poslužiti.

Kuhanje turske kave u džezvi na štednjaku.

Turska kava | Foto: Kadir Celep

Mnogima priprema turske kave zvuči jednostavno jer doista i jest, ako pod time računate, da u proključalu vodu trebate samo dodati kavu i promiješati. Postoje detalji uz koje će turska kava biti ukusnija, a imat će i izvrsnu aromu.

Kava je milijunima ljudi idealan početak svakog dana i neizbježan ritual. Upravo je o pripremi popularnog napitka pisala blogerica Aysegul. Riječ je o receptu koji je naučila od svoje majke koja bi pripremila dva pladnja, od kojih bi jedan bio za šalice kave dok bi drugi bio za čaše s vodom.

Kuhanje turske kave

Kako biste skuhali pravu tursku kavu, potrebna vam je hladna voda, turska mljevena kava, bakrena džezva, šalice za kavu i šećer. Inače, turska kava je finije mljevena od drugih mljevenih kava.

Prije svega, potrebno je odmjeriti broj šalica za kavu kako biste pripremili točnu količinu kave. U tom slučaju ide jedna i pol šalica vode na jednu praznu šalicu, piše blogerica Aysegul na blogu foolproofliving.com.

Ako pijete kavu sa šećerom, trebali biste ga dodati na samom početku. U slučaju da vaši gosti ne piju kavu sa šećerom, skuhanu kavu prelijete u šalice i u ostatak ovog napitka u džezvi dodajte šećer i promiješajte ga.

Tko nikada nije popio tursku kavu iz Zagi šalice, ne zna što je propustio!

Priprema turske kave

U džezvu je potrebno dodati hladnu vodu koju ćete kuhati na srednje jakom plamenu. Kada voda u džezvi dosegne točku ključanja, dodajte kavu i čekajte da se smjesa u džezvi podigne.

Kada se kava u džezvi zagrijava, stvara se pjena koju trebate odvojiti i dodati u šalice u kojima ćete poslužiti kavu. Onog trena kada kava u džezvi počne kipjeti, izlijte kavu u šalice s pjenom, ali ne do kraja.

Potom biste trebali džezvu vratiti na plamen na kojem ste je kuhali, gdje ćete je ponovno zakuhati idućih 15 sekundi. Tada napunite šalice kave do vrha i možete je poslužiti gostima. Na ovaj će način kava biti još ukusnija i imat će bogatiju aromu.

Copy link
Powered by Social Snap