Trebate pomoć oko nabavke hrane? Crveni križ objavio veliki telefonski imenik komu se obratiti

Josip Mihaljević
18. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Organizacija oko epidemije koronavirusa je bolja iz dana u dan, a sada imate i jasne upute kako organizirati pomoć oko nabavke osnovnih životnih namirnica. Za sve starije, kronične bolesnike, samce i druge potrebite – Hrvatski crveni križ objavio je veliki telefonski imenik, a njihovi volonteri će raditi za vas.

crveni križ

Foto: Hrvatski crveni križ

Crveni križ objavio je kontakte Društava Crvenog križa za ljude u potrebi. Nacionalni stožer civilne zaštite u proteklim danima izdao je uputu da bi se stariji, kronični bolesnici, samci i drugi potrebiti oko nabavke hrane i ostalih potrepština trebali obratiti Crvenom križu koji će biti koordinator ove velike akcije.

Starije se poziva da se obrate izravno nadležnom Gradskom društvu Crvenog križa, a onda ćete s njihovim volonterima dogovoriti daljnje korake.

Primjer – kako funkcionira u Rijeci

Grad Rijeka financirat će dostavu besplatnih obroka do ulaza u stan za one najugroženije. Riječ je o građanima koji su već korisnici određenih gradskih socijalni mjera, a uz to su stariji od 65 godina, imaju težu ili kroničnu bolest ili invaliditet, te žive sami ili im nitko od bližnjih ne može u ovo vrijeme osigurati redovite obroke.

Njih se poziva da se obrate izravno Gradskom društvu Crvenog križa Rijeka, a zatim će im biti dostavljen besplatan obrok.

Njima se mogu javiti i drugi građani Rijeke kojima je potrebna dostava jednog ili više obroka po cijeni od 20 kuna za doručak, 35 kuna za ručak i 30 kuna za večeru, odnosno 85 kuna za tri obroka dnevno.

Obroci će biti dostavljeni u jednokratnoj i nepovratnoj ambalaži ispred ulaznih vrata korisnika, a dostavljači će biti obilježeni znakom Crvenog križa.

Prema narudžbi, dostavljat će im se osnovne životne namirnice: kruh, mlijeko, mliječni proizvodi, tjestenina, krumpir, riža, grah, palenta i sl.) nabavljene u trgovačkom lancu Plodine d.d. Rijeka. Isto tako, donosit će im se i potrebni lijekovi Ljekarne Jadran Rijeka.

Bonus primjer, Sisak:

Gradsko društvo Crvenog križa Sisak uz pomoć pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava Grada Siska kako bi spriječili mogućnost širenja korona virusa (COVID-19) osigurat će stručnu i kontroliranu pomoć pri nabavi prehrambenih namirnica, potrepština ili lijekova svim građanima Grada Siska koji su sami, stariji i nemoćni.

Uz jedan klik pronađite svoje nadležno Društvo Crvenog križa

Baš kao za Rijeku, Crveni križ je objavio veliki telefonski imenik 130 Društava Crvenog križa koja imaju teritorijalnu nadležnost nad obližnjim mjestima.

Telefonski imenik možete pronaći OVDJE.

Također, HCK je nedavno otvorio brojeve za psihosocijalnu podršku osobama u samoizolaciji.

“Iznimno je važno pružiti podršku osobama koje su trenutno u izolaciji i to kroz pružanje informacije o učinkovitim načinima nošenja sa stresom koji im u toj situaciji mogu pomoći. Upravo zbog toga Hrvatski Crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koji su otvoreni 24 sata dnevno”, stoji na njihovim stranicama.

Popis dežurnih brojeva po županijama možete pronaći OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap